2020.05.26., kedd , Fülöp,Evelin

Hírek

2019. december 19. csütörtök • 17:04

Korszakváltáshoz érkezett a magyar mezőgazdaság

Korszakváltás küszöbéhez érkezett a magyar mezőgazdaság, mert a gazdák megértették, hogy csak akkor lehetnek versenyképesek, ha fejlesztenek - hangoztatta Nagy István agrárminiszter csütörtökön Sárváron, a mezőgazdasági, építőipari és anyagmozgató gépek értékesítésével, szervizelésével és alkatrész-ellátásával foglalkozó Axiál Kft. új telephelyének átadó ünnepségén.

Nagy István elmondta, hogy a magyar gazdák, a hazai agrár-vállalkozások fejlesztési, beruházási kedve töretlen, az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások az idei év első háromnegyedévében mintegy 134 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket, három százalékkal többet, mint 2018 azonos időszakában - írja az MTI.

fotó: Fekete István

Alkatrészekre 43 milliárd forintot fordítottak ugyanezen időszakban, tíz százalékkal többet, mint 2018-ban.

A gazdálkodók erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet, a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 57 százalékát. A teljes értékesítésen belül a traktorok 34, a gabonakombájnok 13 százalékos arányt képviseltek - sorolta az agrárminiszter, majd hozzátette, hogy a kedvező kamat- és finanszírozási környezetnek, valamint a gazdálkodói szemléletváltásnak köszönhetően az agrárberuházások további növekedése várható.

A tárcavezető kitért arra is, hogy a vevők jelentős része bankhitel igénybevételével vásárolt. A legkedveltebb forrás a jegybank kedvezményes hitelprogramja, a legtöbben a januárban indított növekedési hitelprogram fix keretében elérhető konstrukciót vették igénybe: az összes kihelyezés negyede, mintegy 81 milliárd forint a mezőgazdaságot erősítette az év első tizenegy hónapjában.

Beszélt arról is, hogy a Magyar Lízingszövetség adatai szerint a mezőgazdasági gépekhez köthető finanszírozott összeg az előző év azonos időszakához képest 24 százalékkal, 72 milliárd forintra emelkedett az év első háromnegyed évében.

Nagy István kiemelte: a kormány és az agrártárca célja, hogy folyamatosan korszerűsödjön a magyar mezőgazdaság gépparkja. A minisztérium a Vidékfejlesztési programon keresztül 1900 új traktor vásárlását támogatta, emellett segítette új gépek és talajművelő eszközök beszerzését, vagy a meglévők cseréjét 23 milliárd forint értékben, 3700 pályázó esetében.

A miniszter elmondta, hogy az Axiál Kft. saját forrásból megvalósult beruházása élénkítően hat a térség gazdaságára. A bajai székhelyű cégnek az országban 19 telephelye van és a 2011-ben elindított telephely-fejlesztési programban alakították ki a sárvári több mint 1400 négyzetméter területű épületegyüttest, amelyben a szombathelyi telephelyről átköltöző munkavállalók dolgoznak.

Kondora István, Sárvár polgármestere (Fidesz-KDNP) azt hangoztatta, hogy a város építéséhez nemcsak állami és önkormányzati, hanem magánberuházásokra is ugyanúgy szükség van. Az idei évben pályázati támogatások segítségével nagyot lépett előre a város és reményét fejezte ki, hogy ezt a vállalkozások is felismerik.

Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója elmondta, hogy azért építették a sárvári telephelyet, mert a szombathelyit kinőtték. Sárváron főként szervízeléssel foglalkoznak. Kitért arra is, hogy a következő évben Baján alkatrészek tárolására alkalmas csarnokot szeretnének kialakítani.

Az Axiál egyebek mellett üzleti partnere a Manitou, a Claas, a Berthoud és a Gehl márkákat gyártó vállalatoknak.

A nyilvánosan elérhető céginformációs adatok szerint az Axiálnak tavaly 78,7 milliárd forint árbevétele volt, amely 4,8 milliárd forinttal több, mint 2017-es. Nyeresége 2,5 milliárd forint volt, 1,2 milliárd forinttal több, mint az előző évben. 2018-ban mintegy 740 embert foglalkoztatott.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.