2022.06.30., csütörtök , Pál

Hírek

2016. augusztus 29. hétfő • 16:00

Kötelező lesz a kamarai tagság a vadászoknak

Közös törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, amelyben előírnák a kötelező kamarai tagságot minden vadásznak.

A hétfőn benyújtott és a parlament honlapjára felkerült közös törvénymódosító szerint 2017-ben már a hivatalos vadászoknak és a sportvadászoknak is kötelező lesz a kamarai tagság. A törvény hatályba lépése után 30 napon belül kérelmeznie kell mindenkinek a felvételt. A képviselők szerint a jövőben vadászjegy, vagyis vadászati engedély csak a Országos Magyar Vadászkamara tagjainak lehet kibocsátani.

Fotó: 123RF

A törvényjavaslat indoklása szerint azért szükséges a kötelező kamarai tagság, mert „a vadászati tevékenység minden fegyvert fogó, vagy bármely más megengedett eszközzel és módon vadászati tevékenységet végző személytől magas szintű szakmai és gyakorlati ismereteket követel”, "a fegyverhasználat fokozott felelősséggel jár, szigorú képzési - fegyelmi - etikai - egészségügyi követelményeket támaszt, amelyek betartása, a vadászat jellegénél fogva, a sportvadászok és hivatásos vadászok esetében egyaránt elvárt. E követelmények betartása és betartatása érdekében szükséges a meglévő szakmai kamarához való tartozás."

A módosító javaslat szerint a kamarát illeti meg a kiadott vadászjegyek teljes összege, azaz a jövőben a jelenlegi 50 százalékkal szemben a vadászjegy-bevétel 100 százalékát megtartatja, illetve a kötelező tagságból befolyó tagdíj-bevételeket is.

A módosító törvény rendelkezései két időpontban lépnek hatályba. Ez részben a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény új rendelkezéseinek hatálybalépéséhez igazodik, részben pedig lehetővé teszi, hogy a kamara a 2017/2018-as vadászati évben elvégzendő feladatai ellátásához szükséges bevételek teljes összegéhez hozzájusson.

agrotrend.hu  

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.