2021.07.27., kedd , Olga, Liliána

Hírek

2020. június 17. szerda • 14:00

Kötelezővé vált a permetezőgépek műszaki állapotának időszakos felülvizsgálata

Már javában folynak a permetezések a szántóföldeken, a gyümölcsösökben, szőlőkben. A Nébih (Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal) felhívja a termelők figyelmét, hogy idén már csak műszaki vizsgálatra bejelentett, vagy érvényes műszakival rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkákat végezni.

Azokat a gépeket, amelyek nem felelnek meg e követelményeknek, a hatóság az ellenőrzések során leállítja, tulajdonosaikkal szemben pedig eljárást indít - írja a teol.hu.

fotó: pixabay.com

Az uniós előírásoknak megfelelően hazánkban is kötelezővé vált a permetezőgépek műszaki állapotának időszakos felülvizsgálata. Létrejöttek a felülvizsgáló állomások. A Tolna megyei gazdálkodók négy helyre vihetik a gépeiket, így Nagydorogra, Kiskőrösre, Szakmárra és Mezőkövesdre, előre egyeztetett időpontban.

A hatósági szakemberek idén még nem indítanak eljárást azzal a géptulajdonossal szemben, aki jelentkezett a műszaki felülvizsgálatra, de a rendkívüli körülmények miatt még nem került sorra.

Abban az esetben viszont, ha a növényvédelmi gép tulajdonosa be sem jelentette a gépét a Nébih nyilvántartásában szereplő felülvizsgáló állomások egyikéhez, tehát nem rendelkezik vizsgaidőponttal, úgy egy ellen­őrzés során hatósági eljárás indítható vele szemben.

fotó: pixabay.com

Azoknál a gépeknél, melyek három éven belül már átestek a műszaki felülvizsgálaton, a hatóság elfogadja a vizsgáló állomás által korábban kibocsátott tanúsítványt.

agrotrend.hu / teol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.