2021.05.15., szombat , Zsófia, Szonja

Hírek

2021. május 02. vasárnap • 08:54

Közös cselekvés szükséges a fagy elleni küzdelemben - heti hírösszefoglaló

Ne vigyük haza a talált madárfiókákat, a szántóföldi öntözés fejlesztése a cél, üzemel a jégkármérséklő rendszer, befejeződött a SAPS és a zöldítési támogatás kifizetése.

Új céggel bővült a bio input piac - Bemutatkozik a Biohelp International.

Meghosszabbítható egyes támogatások kötelezettségvállalási időszaka - Speciális szabályok érvényesek egyes agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodási támogatások kifizetési igénylésének benyújtására.

Ne vigyük haza a talált madárfiókákat! - A talált madárfiókák túlnyomó többsége nem árva, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem visszük haza őket - figyelmeztet hétfői közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Fotó: pixabay.com

A szántóföldi öntözés fejlesztése a cél - A KITE Zrt. zászlaján a fenntarthatóság különösen kiemelt helyet foglal el. Célkitűzései közé tartozik a technológiai soraiban a talajok okszerű használata, mely megőrzi azokat a jövő generációi számára. Most egy nyertes pályázat keretében valósulhat meg egy olyan öntözési szaktanácsadási rendszer kialakítása, mely ezt az elvet szolgálja.

Az Unió élelmiszerimportja is származzon fenntartható termelésből - A Közös Agrárpolitika fenntarthatóbbá tétele mellett az EU-nak a nemzetközi szabadkereskedelmi megállapodások megkötése során is különös figyelemmel kell lennie arra, hogy csak a magas szintű európai környezeti, állatjóléti és termelési követelményeknek megfelelő termékek érkezhessenek az európai piacra – mondta Feldman Zsolt az uniós agrárminiszterek videokonferenciáján.

Üzemel a jégkármérséklő rendszer - Egyre gyakrabban fordulnak elő extrém időjárási események, amelyek jelentős károkat okoznak a gazdálkodóknak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által üzemeltett 986 talajgenerátorból álló hálózat azonban hatékonyan mérsékli a jégkárokat, és ezzel minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban és a lakosság értékeiben.

Befejeződött a SAPS és a zöldítési támogatás kifizetése - Lezárult a hazai termelők számára legfontosabb közvetlen támogatási jogcímekhez kapcsolódó kifizetés. A termelők a korábbi előleg és részfizetéssel, valamint a most zárult végfizetéssel együtt a 2020-as kérelmeik alapján közel 364 milliárd forinthoz jutottak a területalapú alaptámogatás (SAPS) és a zöldítési jogcímhez kapcsolódóan - jelentette be Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

A szántóföldi permetezést segíti a Syngenta alkalmazása - Megjelent a Cropwise Spray Assist permetezési applikáció, a Syngenta digitális termékeit fémjelző Cropwise-család első tagja. A vállalat digitális és technológiai csapatának közös fejlesztése - a környezet megóvása mellett - növeli a szántóföldi permetezések hatékonyságát. Az alkalmazás óránkénti időjárási előrejelzéssel (5 napos) és növénykultúrára szabott permetezés-technikai javaslatokkal, fúvókaválasztási ajánlattal segíti a gazdálkodókat.

Együttműködés és ökotoxikológiai kísérlet a méhek védelmében - Rendhagyó kísérlettel egészíti ki idén a méhek védelmében évek óta zajló közös munkát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME). A kutatás során a szakemberek a gombaellenes hatóanyagok együttes használatának méhekre gyakorolt hatását vizsgálják. A kísérlet fontos kiegészítése a beporzó rovarok érdekében végzett szakmai munkának, ugyanis segítségével eddig nem ismert kockázatokra derülhet fény.

Jócskán megnőttek a tojástermelők költségei, de a nyitás segíthet - A gabona, így a takarmány világpiaci árának fél éve tartó, összességében jelentős növekedése a tojás termelői árának húsz százalék körüli emelkedését indokolja. Ez azt jelenti, hogy a tojástermelőknek átlagosan ekkora költségnövekedést kellene érvényesíteniük a felvásárlókkal szemben annak érdekében, hogy ellensúlyozzák a megugró előállítási költségeket.

Közös cselekvés kell a fagy elleni küzdelemben - A magyar gyümölcsfajták nemesítésével, a termőhely helyes megválasztásával és a legmodernebb technológiai megoldásokkal növelhető tovább a termelésbiztonság - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a gyümölcsnemesítésben és szaporítóanyag-termelésben érdekelt ágazati szereplőkkel folytatott egyeztetésen, csütörtökön, az Agrárminisztériumban.

AGRO7 - A hét agrárhírei - 600 milliárd forint értékben írnak ki újabb agrárpályázatokat, valamint az MKB Agrárpartner szakmai vezetője is finanszírozási, valamint támogatási programokról számolt be. A jövő hetünk is igazán mozgalmas lesz, ugyanis a KWS Magyarország KFT. repce webináriumot tart, amelyet folyamatos közvetítéssel figyelemmel kísérünk.

191.000 hektáros gigafarm Ukrajnában - Minden bizonnyal az egyik legnagyobb területű szántóföldi növénytermelést folytató gigafarm Ukrajnában található a kontinensen. A SALIC Saudi-Arabischen Agrarinvestitionsfirma tulajdonában lévő CFG (Continental Farmers Group) mezőgazdasági vállalkozás, 191.000 ha bérelt területen gazdálkodik Nyugat-Ukrajnában.

agrotrend.hu

 

 

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.