2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Hírek

2020. január 03. péntek • 15:47

Közösen megelőzhető a vadkár

Az év utolsó napjaiban vadászoktól hangos a határ. A gazdálkodók, a települések szélén lakók viszont a téli hónapokban a vadkárokra panaszkodnak.

Bátaszék határában is gyülekeztek a vadászok az elmúlt napokban, akárcsak a megye többi vadászterületén. Év vége felé több a társas vadászat is. A leggyakoribb társas vadászat a terelés, az apróvad vagy a vaddisznó hajtása - írja a teol.hu.

fotó: pixabay.com

Németh Nándor, a Bátaszéki Keskenyi Földtulajdonosi Vadásztársaság tagja, kérdésünkre elmondta, jelenleg szarvasra, vaddisznóra, fácánra, nyúlra lehet vadászni. Bátaszéken 31-én, Szilveszter napjára terveztek nagyobb hajtást.

A két ünnep között valóban több vadász érez kedvet hozzá, hogy ellátogasson puskával a vállán a határba. Ilyenkor több a szabadság, van idő ennek a kedvtelésnek hódolni.

A vadak „karbantartása” a gazdálkodók érdeke is, hiszen termelőnek, vadásznak egyaránt érdeke, hogy együtt megelőzzék a kárt.

Vadkárnak minősül a gímszarvas, az őz, valamint a vaddisznó által a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban, továbbá a mezei nyúl által a gyümölcsösben és a kiskertekben okozott kár tíz százalékot meghaladó része.

Tolna megyében is gyakori gond, hogy a vadak kárt okoznak a gazdálkodók kukoricájában, gabonájában, sőt még a bekerítetlen kiskertekben is.

A vadak túlszaporodása miatt az utóbbi két évtizedben szinte folyamatosan növekedett a térített vadkár, ez tavaly országosan megközelítette a 2,6 milliárd forintot.

Ennek negyede egyetlen megyében, Somogyban realizálódott, ezt Zala és Baranya, majd Tolna megye követte a sorban, derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adataiból.

Egy szekszárdi olvasónk, Horváth Mihály arról számolt be, szinte egész évben a kertjében randalíroztak az őzek, egészen addig, amíg villanypásztort nem szereltetett fel.

Hétről hétre ellenőrzi a vezetékek állapotát, nem szakadt-e el, így ez a szerkezet valóban távol tartja az elszaporodott állatokat.

A vadkár megtérítésére az köteles, aki a kárt okozó fajjal vadgazdálkodási tevékenységet folytat, valamint akinek területén a károkozás bekövetkezett.

A keletkezett kár megtérítése az esetek nagy részében nem kompenzálja a kiesett termést, így a gazda érdeke itt is egybeesik a károsításért felelős vadászatra jogosulttal abban, hogy tudásuk és lehetőségük szerint együttműködjenek a kár mértékének csökkentésében. Tolna megyében jelenleg hatvanhét vadászterület van, ebből öt az állami erdőgazdaságé, öt pedig a földtulajdonosok területe.

A vadkár kifejezés többféle kártípust foglal magában. A taposási kár a szarvasnál és a dámnál a szántóföldi kultúrákban ölthet jelentős méreteket.

A túráskár jellegzetesen a vaddisznó által okozott kárforma. Elsősorban a kukoricát látogatja a vetéstől a kétleveles állapotig. A vaddisznó és a szarvas nyári fő tápláléka a búza, zab, rozs, kukorica lett az utóbbi időben, ami jelentős termésveszteséget okozhat.

Szőlő- és gyümölcsoltványok rügyeinek megrágása a nyugalmi periódusban általános kárforma (őz, szarvas), különösen az őz válogató, csipegető táplálkozásformája káros.

A gyümölcsfák háncsrétegének megrágása télen a mezei nyúl legjelentősebb kártétele, elsősorban fiatal alma- és körteültetvényekben.

agrotrend.hu / teol.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.