2019.09.20., péntek , Friderika

Hírek

2018. augusztus 23. csütörtök • 15:20

Kritikus helyzettel küzdenek az ausztrál gazdák

A szigetország egyes területein tavaly óta nem esett az eső.

Soha nem volt olyan kritikus az aszályhelyzet Ausztráliában mint napjainkban. A helyi gazdák kilátástalan helyzetbe kerültek és extrém megoldásokkal tudják csak megoldani azt, hogy állataik ne a földökön pusztuljanak el - írja a Farmers Weekly.


A szárazság nem csak az állatok helyzetét veszélyezteti - fotó: Farmers Weekly

A kényszervágásra küldött állatok száma egyre inkább növekszik és számítások szerint decemberre eléri a 7.8 millót. Országszerte szénaadományokkal próbálnak segíteni Új-Dél-Wales gazdáin, ahol a legkritikusabb a helyzet.

Viszont az ilyen jellegű adományok nem szolgálnak hosszú távú megoldást, hiszen

Ausztrália egyes területein 2017 vége óta nem volt csapadék.

Egy ausztrál gazda olyan videót töltött fel közösségi oldalára, amin az látszik, hogy szomjazó tehenei szó szerint megtámadják az itatót, aminek megtöltéséért egy órát kellett uztaznia a gazdának.

Ám a szárazság nem csak az állatok helyzetét veszélyezteti.

Előrejelzések szerint a gabonabetakarítás végén 20%-os veszteséggel kell számolnia az országnak.

Ezért a kormány 1,8 milliárd ausztrál dollárral, vagyis 400 milliárd forinttal növelte a gazdáknak szánt segély összegét. Így alacsony kamattal igényelhetnek hiteleket, amelyeket 4 év alatt kell majd visszafizetniük.

Ezen gondok mellett az ország vadvilága is veszélyben van, hiszen az állatok a táplálék reményében egyre közelebb merészkednek a lakott területekhez.

A hatóságok ezért engedélyt adtak a gazdáknak a vadak kilövésére.

Az évek óta tartó aszály viszont össze is hozta a lakosságot, akik több millió dollár értékben adományoztak szénát a rászorulóknak, illetve üzemanyagot annak érdekében, hogy az adományok bárhová el tudjanak jutni.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.