2019.10.23., szerda , Gyöngyi

Hírek

2018. október 17. szerda • 12:35

Kulcsfontosságú az uniós cukorpiac kiegyensúlyozottsága

Tavaly ősszel 3,5 millió tonna felesleg keletkezett.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2018. október 15-i luxemburgi ülésén olasz kezdeményezésre 8 tagállam, köztük Magyarország kérte a Bizottságot, hogy ismerje el a válsághelyzetet a cukorágazatban és léptesse életbe az ágazatot rövid- és középtávon stabilizáló intézkedéseket, így a magántárolási támogatás megnyitását - olvasható az Agrárminisztérium (AM) oldalán.


A cukorágazat nehéz helyzete is napirenden volt az uniós agrárminiszterek tanácsülésén - fotó: AM

Feldman Zsolt, az AM mezőgazdaságért felelős államtitkára, a  magyar delegáció vezetője emlékeztetett, hogy a cukorkvóták tavalyi őszi kivezetése után túltermelés következett be Európában, amelynek eredményeképp

3,5 millió tonna felesleg keletkezett és az árak jelentősen csökkentek

- Az Európai Bizottság által közzétett hivatalos adatok szerint a fehércukor belső piaci ára 14%-kal marad el a referenciaár küszöbtől, míg az azonnal piaci árak még ennél is alacsonyabbak. A kialakult helyzet tartóssá válása visszafordíthatatlan hatással lenne azon országok cukorágazatára, ahol a termelés jövedelmezősége alacsonyabb - mondta Feldman Zsolt.

Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarország számára kulcsfontosságú az uniós cukorpiac kiegyensúlyozott működése és ezen keresztül a magyar cukorrépa-termesztés jövedelmezőségének fenntartása, ezért hazánk is csatlakozott a stabilizáló intézkedések bevezetésére irányuló kezdeményezéshez.

agrotrend.hu / AM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.