2023.01.29., vasárnap , Adél

Hírek

2021. október 09. szombat • 11:35

Laborban állították elő a világ legdrágább marhahúsát

Japán kutatóknak sikerült laboratóriumi körülmények között előállítaniuk a világ legdrágább marahahúsának számító márványos wagyu marhahúst.

A fekete wagyu marhákat a Japán nyugati részén lévő Kobe környékén tenyésztik - írta az Origo.

MÁRVÁNYOS HÚSUKÉRT KILÓNKÉNT TÖBB MINT 400 DOLLÁRT (140 EZER FORINTOT) IS ELKÉRNEK.

A tudósok közleménye szerint az általuk előállított hús látványra és ízre is olyan, mint az eredeti wagyu steak.

Az Oszakai Egyetem kutatói Macuszaki Micsija vezetésével 3D-s bionyomtatást és szarvasmarha őssejteket használtak a wagyu húsának reprodukálására. A húst egy darabban állították elő, így jellegzetes márványosságát is látni lehet. Jelenleg még körülbelül három-négy hétbe telik, mire egy köbcentiméternyi húst elő tudnak állítani. A technológia fejlesztésével azonban Macuszaki szerint idővel növelni tudják a hatékonyságot. "Ha képesek vagyunk gyorsan sok húst előállítani, akkor van esély arra, hogy jobban tudjuk kezelni a jövőben az élelmiszer- és fehérjehiány problémáját" - magyarázta a tudós. 

A HÚSIPARRAL KAPCSOLATOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS ETIKAI AGGÁLYOK MIATT MEGNŐTT A NÖVÉNYI ALTERNATÍVÁK ÉS A LABORATÓRIUMBAN ELŐÁLLÍTHATÓ HÚSOK IRÁNTI ÉRDEKLŐDÉS.  

Macuszaki elmondta, hogy a laboratóriumában kifejlesztett bionyomtatást és a laboratóriumi tenyésztési technikát az emberi gyógyításban, például a sérült izmok pótlásában is fel lehet majd használni. Egyetlen grammnyi wagyu hús laboratóriumi előállítása ma még 10 ezer jenbe (28 ezer forintba) kerül, de mint a tudós hozzátette: az eljárás nagyobb automatizálásával az ár olyan szintre csökkenhet, hogy öt éven belül bárki számára elérhető lehet a piacon.

agrotrend.hu / Origo

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.