2019.09.21., szombat , Máté,Mirella

Hírek

2019. június 09. vasárnap • 11:04

Lakat kerül Bige műtrágyagyárára?

Bige László szerint szándékosan akarják tönkretenni.

Felfüggesztette a Bige Holding Kft. szolnoki műtrágyagyárának működési engedélyét a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság - közölte szombaton Németh Ádám megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

 A hatóság szakemberei ismételten hiányosságokat tártak fel az üzemben, emiatt ott a biztonságos működés feltételei nem adottak - mondta. Ebből következően a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hatósági jogkörében eljárva megtiltotta az üzem működését. A határozat alapján a szolnoki üzem akár 90 napig is zárva maradhat. 

 

Bige László cégtulajdonos az egyik kereskedelmi televízióban azt nyilatkozta, hogy

ha a jövő héten nem rendeződik a helyzet, akkor akár be is zárhatják a 250 család megélhetését biztosító szolnoki gyárat. 

Bige hozzátette, nem tudják megtenni, hogy 90 napig nem szállítanak, mert közel 40 ország felé vannak kötelezettségeik. 

Ahogy korábbi cikkünkben arról beszámoltunk, tavaly novemberben nagyszabású rendőri akció zajlott a szolnoki műtrágyagyárban. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) akkori tájékoztatása szerint az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és más bűncselekmény gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.  

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal akkor azt közölte, hogy a Bige Holding Kft.-vel szemben az elmúlt években környezetvédelmi bírságot nem szabtak ki. Ezt követően zavartalanul folyt tovább a termelés a szolnoki műtrágyagyárban a Bige Holding Kft. korábbi tájékoztatása szerint.

A cég akkori tájékoztatás szerint a gyár munkavállalói és vezetői mindenben együttműködtek a hatósággal.

A katasztrófavédők néhány nappal a leállítás előtt tartottak ellenőrést a gyárban. A Híradónak azt írták, hogy ennek ideje alatt üzemzavar lépett fel, aminek következtében mérgező, veszélyes anyag került a környezetbe. A gyár ügyvezetője szerint a kénkemencénél volt kisebb szivárgás, ami nem volt veszélyes, és azt állította: ezt a katasztrófavédők is így látták a helyszínen.

Bige László azt is elárulta az interjúban, hogy nem volt számára váratlan, hogy ellenőrizték a Bige Holding szolnoki gyárát. Mint azt az ügyvezető elmondta, néhány nappal előtte behívták egyeztetésre a helyi kormányhivatalba, ahol felhívták a figyelmét arra, milyen hibákat kell kijavítaniuk. 

Bige állítása szerint az előírt munkálatoknak neki is kezdtek, de addigra még nem tudtak végezni, mire megérkeztek az ellenőrök. A cégnél azt mondják nem annyira súlyosak a feltárt hibák, hogy emiatt le kellett volna állítani a gyárat, de a katasztrófavédelem az RTL Híradó megkeresésére azt mondta, hogy az üzemben összeségében nem biztosítottak a biztonságos működés feltételei.

Bige László azt mondta, hogy a hibát egy óra alatt ki lehet javítani, aminek neki is kezdtek volna, ám a vizsgálat vezetője ezt nem engedte.

A katasztrófavédők néhány nap elteltével emailben közölték, hogy megtiltják a további működést. A vonatkozó határozat ellen nem lehet fellebbezni, nyilatkozta a cégtulajdonos.

Bige László az RTL Híradójának adott interjújában azt mondta, személyes bosszúhadjáratot folytatnak ellene. Azt állítja, hogy szándékosan akarják tönkretenni, de nem a gyárait akarják.  Azt is mondja, pontosan tudja, hogy ki áll a háttérben, és kinek a magánérdeke miatt indult el ellene az összes hatóság.

agrotrend.hu / MTI / RTL

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.