2022.01.18., kedd , Piroska

Hírek

2022. január 14. péntek • 09:52

Lassú, zöldes tűzgömb tűnt fel Magyarország felett

A meteorit Szlovákia felől érkezett, és Győr fölött rögzítették a kamerák. Azt még nem tudni, földet értek-e a darabjai.

A Magyar Meteoritikai Társaság (MMT) által üzemeltetett tűzgömbkamera-hálózat győri teljes égbolt kamerája január 13-án, pár perccel 18 óra után rögzítette a zöldes színű, többször is robbanó, fényes égi jelenséget - írta az Index. A társaság közleménye szerint a szokatlanul lassú, zöldes tűzgömböt a részben felhős égbolt ellenére hálózatuk több kamerája is rögzítette. 

A kamerafelvételek szerint a tűzgömb Szlovákia légkörében tűnhetett fel. Azt, hogy földet értek-e a meteorit darabjai, később tudják csak megállapítani a szakemberek, ugyanakkor a földrengésjelző obszervatóriumok elérhető mérései nem rögzítettek hangrobbanásra utaló jelet, ezért ennek a valószínűsége igen csekély.

Az MTE egy hat állomásból álló, kimondottan a hazai meteoritok megtalálását segítő, teljes égbolt kamerarendszer létrehozásán dolgozik, amelynek jelenleg a tesztüzeme zajlik. A most észlelt tűzgömböt az ország több pontján is sikerült megörökíteni, az Időképnek beküldött videók és fotók tanúsága szerint Gyöngyös és a Balaton fölött is áthúzott:

Legutóbb decemberben adtunk hírt egy Magyarország felett átsuhanó tűzgömbről, a jelenségről készített felvételt itt nézheti meg.

agrotrend.hu / Index

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.