2022.12.08., csütörtök , Mária

Hírek

2019. december 14. szombat • 15:56

Láthatatlan védőháló az időjárási kockázatok ellen

Minden év tartogat váratlan időjárási anomáliát, amit a legnaprakészebb és legtudatosabb termelő sem tud kivédeni, vagy megakadályozni. Az időjárási körülmények befolyásolására nincs lehetőség, viszont a termelők anyagi biztonságuk kockáztatása nélkül, egy láthatatlan védőhálóval boríthatják be gazdaságukat, annak érdekében, hogy a váratlan, kockázatot jelentő és nagy anyagi veszteséget okozó események se jelenthessenek problémát.

Magyarországon 2006-ban hozták létre a Nemzeti Agrárkár-enyhítési Rendszert, ami állami szerepvállalással nyújtott kárenyhítést az érintett termelők számára. 2012-ben ezt a rendszert fejlesztették tovább.

Megnevezés

I.pillér II.pillér

Kockázatok köre

jég; téli-, tavaszi- és őszi fagy; vihar; aszály; mezőgazdasági árvíz; felhőszakadás; belvíz 

jég; téli-, tavaszi- és őszi fagy; vihar; aszály; mezőgazdasági árvíz; felhőszakadás; tűz

Lefedett növénykultúrák köre 

szántóföldi növény, szántóföldi zöldség, ültetvény (üvegházi és fóliás termesztésben is) 

biztosítási típusonként eltérő

 

Rendszer választhatósága 

 10 ha szántóföldi növény, 5 ha szántóföldi zöldség, 1 ha ültetvény esetén kötelező, alatta önkéntes  

szabadon választható

 

 

Káresemény esetén a kárenyhítési jogosultság csak 50%-át kaphatja az a termelő, akinek öngondoskodás céljából nincs saját biztosítása!    

 


Korábbi évek feldolgozott adatai alapján a legjelentősebb károkat a tavaszi fagy, jégeső, aszály, téli fagy okozta. A károk nagy része ültetvény- és szántóföldi növénykultúrákat érintették. Biztosítási szempontból téli fagyról beszélünk, ha nyugalmi periódusban, az őszi kalászos gabona-, a repce- és az őszi takarmánykeverék kultúrái a téli fagy miatt kipusztulnak, valamint az ültetvények esetében a termőrész vagy növényegyed téli fagy miatt bekövetkezett elhalásából adódik hozamcsökkenés. Téli fagynak tekintjük a talajszinttől számított 2 m magasságban mért -15 °C vagy annál alacsonyabb hőmérsékletet.

Fagyok szempontjából emlékezetes volt a 2017-es év, mikor a januári országos középhőmérséklet -5,8°C volt, ami jelentősen elmaradt az előző évek éghajlati normálértékétől. A hónap leghidegebb éjszakáján, január 8-án mínusz 28,1°C-ra süllyedt a levegő hőmérséklete. A 2017. évi összes kárenyhítési kérelem több mint ötöde téli fagykárra érkezett, 27,3 ezer ha-on pusztított, amire 984,3 millió forint kárt okozott. Biztosítás hiányában az elismert kárigénynek mindössze a felére jogosult a termelő, és 1 ha őszi gabona már 3000 Ft-ért biztosítható.

A termelők, anyagi biztonságuk kockáztatása nélkül, egy láthatatlan védőhálóval boríthatják be gazdaságukat, annak érdekében, hogy a váratlan, kockázatot jelentő és nagy anyagi veszteséget okozó események se jelenthessenek problémát.

agrotrend.hu / NAKlap

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.