2021.10.24., vasárnap , Salamon

Hírek

2016. október 28. péntek • 21:39

Lázár lefejezte az MVH-t - mi lesz a gazdákkal?

Azonnali hatállyal felmentette a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnökét, Gyuricza Csabát, valamint elnökhelyettesét, Dragovácz Nikolettát a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János.

A Miniszterelnökség egyben közölte azt is, hogy az MVH elnöki tisztségét 2016. november 1-jétől a jogi végzettségű Viski József (35) tölti be, aki eddig az agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár volt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, eddig azt lehetett tudni, hogy az MVH jogutóddal megszűnik január 1-től. A hivatal vezetpjének felmentése azért is váratlan fordulat, mert több szakmai szervezet is az elnök személyében látta a garanciát arra, hogy az átalakulások következményeként ne kerüljön veszélybe a támogatások kifizetése. Sőt, maga prof. Dr. Gyuricza Csaba indította el a napokban az előlegfizetéseket, illetve tájékoztatta ma a gazdákat és a közvéleményt arról, hogy eddig 60 milliárd forint előleget fizetett ki a gazdáknak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az uniós és nemzeti agrártámogatásokból. Hozzátette azt is, az eddig kiutalt összeg meghaladja a tavalyi kifizetéseket, október végéig már kétszer annyi támogatás érkezett a gazdálkodók számlájára, mint egy évvel ezelőtt. Az elnök elmondta, hogy az idén több ügyfél kaphat támogatási előleget, mint tavaly, köszönhetően a bevezetett intézkedéseknek, például az előzetes ellenőrzésnek. Emlékeztetett: Magyarország minden eddiginél több, összesen 11 jogcímben kezdte meg a kifizetést ősszel, ezzel élen jár az Európai Unióban. Tíz tagállam egyáltalán nem él ezzel a lehetőséggel és mindössze hat indított kettőnél több jogcímen előlegfizetést.

Magyarországon évi 400-420 milliárd forint támogatást kapnak a mezőgazdasági termelők, ebből előlegként tavaly mintegy 160-170 milliárdot fizetett ki a hivatal, az idén a várakozások szerint 200 milliárd forinthoz közelít majd ez az összeg.

Prof. Dr. Gyuricza Csaba a közelmúltban adott interjút – a többi között a hivatal átalakulásáról – portálunknak, amelyet itt olvashatnak.

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.