2022.08.17., szerda , Jácint

Hírek

2019. február 03. vasárnap • 02:49

Ledó Ferenc Az Év Agrárembere 2018-ban

Nagyszabású gálával zárult a 2018-as Az Év Agrárembere kitüntető díj szombaton este Egerben, ahol a szakmai zsűri Ledó Ferencet, a FruitVeb, Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökét választotta Az Év Agráremberének.

Az Év Agrárembere kitüntető díjat - az Agrotrend Csoport zászlóshajójaként -  2014-ben alapította Mátrai Zoltán címzetes egyetemi docens üzlettársaival azzal a szándékkal, hogy felhívják a társadalom figyelmét azokra a mezőgazdaságban tevékenykedő gazdálkodókra, gazdászokra, termelőkre, szolgáltatókra, fiatal gazdákra és kertészekre, akik önzetlenül támogatják környezetüket, azaz társadalmi szerepvállalásuk jelentős, kiemelkedő munkájuk mellett a közjóért is sokat tesznek.

2018-ban a szervezők 10 kategóriában keresték Az Év Agráremberét: Agrárinnováció, Agrárgépészet, Állattenyésztés, Feldolgozó-élelmiszeripar, Fenntartható gazdálkodás, Fiatal gazda, Jövő agrárszakembere, Kertészet, Növényvédelem, Növénytermesztés.

- A Díj ötödik kiírása során is célzott keresést folytattunk, támogatóink és zsűritagjaink szorgalmas, tartalmas és értékes jelöléssel segítettek minket ebben – mondta Mátrai Zoltán főszervező.

- Az Év Agrárembere kitüntető díj segít megmutatni ország-világ számára, hogy milyen kiváló emberek, szakemberek vannak köztünk. Meggyőződésem, hogy ilyen kollégák adják a vidék erejét, megtartóerejét – tette hozzá.


Ledó Ferenc és Mátrai Zoltán - fotó: agrotrend.hu

Első körben a 130 jelölt közül 90-en fogadták el a jelölést. Több mint 80 fős szakmai zsűri vett részt a szavazásban, a kategóriánkénti három döntőst lobbik, beszélgetések, időnként viták mentén választották ki. A közönség pedig internetes szavazással választott a döntősök közül Közönségdíjast.

A támogatói és jelölti videókat mintegy 500.000-en tekintették meg. A Közönségdíjasokra mintegy 14.000 szavazat érkezett. Az Év Agrárembere kitüntető díj weboldalát több mint 54.000 munkamenetben látogatták, az esemény facebook oldalát több mint 11.000-en kedvelik, a projekt során több mint 700.000 bejegyzéselérés és több mint 200.000 bejegyzéshez fűződő aktivitás történt.

Az eddigi összesen már 5 jelölés és zsűrizés alatt 48 kategóriában 144 döntőst választott a zsűri, akikről közel 250 videó készült, mintegy 1300 vendége volt a díj gálaestjeinek és több mint egymillió videómegtekintést, majd 50.000 szavazatot ért el.

- A magyar gazdálkodók nélkülözhetetlen munkáját nem elég megbecsülnünk, meg is kell mutatnunk a társadalom egészének, ebben segít az Év Agrárembere kitüntető díj, mely immár hagyománnyá nőtte ki magát. Ez a kitüntetés felhívja az ország figyelmét a kitüntetettekre, méltó helyre emeli az agrárium rangját, miközben új lehetőségeket nyit meg előttük, hogy még többen megismerhessék őket, hiszen példaképekre, motiváló mintákra mindenkinek szüksége van – hangsúlyozta a díj fővédnöke, Dr. Nagy István agrárminiszter.

A Díj védnöke és a szakmai zsűri elnöke, Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója szerint mivel az agráriumhoz kapcsolódó életpályák sajnos napjainkban nem elég népszerűek a pályaválasztás előtt állók számára, kiemelten kell kezelnünk ezt a kérdést. - Magyarország egyik kitörési pontja a mezőgazdaság, ezért kötelességünk gondoskodni a folyamatos, minőségi utánpótlásról és bevonzani a fiatal tehetségeket. Ez a díj kiváló eszköz arra, hogy megmutassuk az agrárpálya sokszínűségét és mindenkinek bepillantást engedjünk a kulisszák mögé – emelte ki Prof. Dr. Gyuricza Csaba.

A Díj főtámogatója, a DEKALB a kezdetektől követi a projektet.

- Különösen közel áll ez a díj a szívünkhöz, hiszen itt olyanokat jutalmazunk, akik teljesítményük révén irányadói, példaképei a közösségnek, céltudatos, kitartó emberek, olyan értékek közvetítői, melyekre nagy szüksége van az egész társadalomnak. Jó látni, hogy ebben a nemes versenyben ma nem csak díjazottnak, hanem már jelöltnek lenni is igazi dicsőség. A díj ismertsége és elismertsége az agráriumon belül mára már nem kérdés – közölte Kökény Benő, a DEKALB régióvezetője.

Az Év Agráremberét a gála helyszínén a kategóriagyőztesek közül titkos szavazással választotta meg a zsűri.

2018-ban Az Év Agrárembere kitüntető díj győztese: Ledó Ferenc.

Életműdíjban Dr. Bálint György és Vancsura József részesült.

A Közönségdíjat a legtöbb szavazat alapján Szebegyinszki Georgina nyerte.

A 2018-as Az Év Agrárembere kitüntető díj kategóriagyőztesei:

Agrárinnováció: Dr. Pénzes Béla
Agrárgépészet: Prof. Dr. Jóri J. István
Állattenyésztés: Dr. Petis Mihály
Feldolgozó-élelmiszeripar: Hollósy Tibor
Fenntartható gazdálkodás: Somosné Dr. Nagy Adrienn
Fiatal gazda: Borbély Tamás
Jövő agrárszakembere: Dr. Balla Zoltán
Kertészet: Ledó Ferenc
Növénytermesztés: Soltész Gyula
Növényvédelem: Dr. Reisinger Péter

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.