2022.05.26., csütörtök , Fülöp, Evelin

Hírek

2020. december 07. hétfő • 10:49

Legalább négy oka van, hogy hetek óta üresek a madáretetők

A jelenség hátterében a madárvonulás és az enyhe, hómentes időjárás együttes hatása áll.

Négy tényező együttes hatása okozza azt, hogy egyelőre nincsenek madarak az etetőkön – erről adott ki közleményt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) - írta meg a Magyar Nemzet.  A szervezet jelezte, hogy a témában számos kérdés érkezett hozzájuk az elmúlt két hétben, sokan aggódnak az elmaradó madarak miatt. Az MME kiemelte, hogy a jelenség hátterében többek között a madárvonulás, illetve az Európa északi és középső régióiban tapasztalható enyhe, hómentes időjárás együttes hatása áll.

– Az utóbbi években Eurázsia északi térségeiben is késik, illetve a klímaváltozás előtti időszakhoz képest jóval enyhébb, hómentesebb a tél, ezért a hó elől délebbre húzódó énekesmadár-csapatok is később vagy kisebb számban érkezhetnek a Kárpát-medencébe, késnek vagy elmaradnak az inváziós fajok (fenyőrigó, fenyőpinty, csonttollú, keresztcsőrű) – mutatott rá a szervezet. Hozzátették: a madárhiánynak ezt az érzését tovább fokozza, hogy a Magyarországra is jellemző enyhe, fagy- és hómentes késő őszökön és teleken a madarak könnyebben találnak táplálékot, ezért kevésbé húzódnak be a lakott területekre.

Fotó: MTVA

Kifejtették azt is, hogy a jelenség harmadik összetevőjét az őszi madárvonulás jelenti. Az etetési időszak november-decemberi kezdetekor a hazai vonulók és részleges vonulók (például fekete rigó, vörösbegy, erdei pinty, énekes rigó) már elhagyták az országot. – Végül, de nem utolsósorban a Magyarországon tartózkodó énekesmadarak általános túlélési viselkedése, hogy a közeledő hidegfront elől (amit egy-két nappal korábban, akár ezer kilométernél is nagyobb távolságról érzékelnek) szinte egyszerre a délebbi országokba húzódnak.

Ennek a négy hatásnak – késő vagy kimaradó északi vonulók és délre húzódó hazai telelők – az együttese okozza azt az érzést, hogy az ország szinte szó szerint kiürül, nemhogy látni, hallani is alig lehet az énekesmadarak jelzőhangjait, és az etetők jelentős része kong az ürességtől vagy a megszokotthoz képest kevesebb madár és faj jelenik csak meg a kihelyezett élelmen – fogalmazott az MME.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület korábban már felhívta a figyelmet arra, hogy az etetőket látogató madarak viselkedésének nemcsak ilyen évenkénti eltérései vannak, a bioritmus egy-egy évadon, sőt egy-egy órán belül is jelentősen eltérő lehet.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.