Hírek
Legyen minél jövedelmezőbb egy hektárnyi termőterület!
2019 az építkezés éve a magyar agráriumban, amely során a versenyképesség növelése kapja a főszerepet.
A kormányzati beruházások és támogatások révén 2019 az építkezés éve lesz az agráriumban – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó rendezvényén, Győrben.
Nagy István stratégiai fontosságúnak tartja a magyar feldolgozóipar fejlesztését – fotó: dr.nagyistvan.hu
A tárcavezető előadásában kiemelte, a mezőgazdaság, nemzetgazdasági szempontból különösen is fontos stratégiai ágazat, és ezt alátámasztja, hogy 2018-ban az agrárium is hozzájárult a gazdaság 5 %-os növekedéséhez.
– A tárca minden intézkedésénél leginkább a versenyképesség növelése számít, és azon dolgozunk, hogyan lehet egy hektárnyi termőterületen minél nagyobb jövedelmet elérni
– jegyezte meg.
Példaként említette, hogy
- feldolgozó üzemek,
- hűtőházak épülnek,
- kapacitásbővítő beruházások valósulnak meg,
- az állattenyésztésben pedig technológiai korszerűsítések indulnak.
Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agráriumban és az élelmiszeriparban rejlik – húzta alá.
A tárcavezető hangsúlyozta, korábban a teljesítmény növelése volt az elsődleges szempont, ma pedig az alapanyaghoz a hozzáadott érték párosítása a fő feladat.
Az Agrárminisztérium (AM) célja éppen ezért a vállalkozások versenyképességének javítása, az élelmiszeriparban foglalkoztatottak számának növelése, valamint a vidéki munkahelyek megőrzése és gyarapítása.
Erre a célra a Vidékfejlesztési Program forrásaiból a mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára mintegy 200 milliárd forintos pályázati forrást biztosított a tárca, míg ugyancsak ez a szektor az Innovációs Operatív Program révén 100 milliárdos pályázati forrásaiból részesülhet.
A miniszter nemzeti érdeknek nevezte azt, hogy az ország élelmiszerellátását a lehető legnagyobb mértékben hazai forrásokból biztosítsuk. Az elmúlt években arra törekedtünk, hogy az átlátható, de szigorú élelmiszerellenőrzés révén, magas szintű élelmiszerbiztonságot érjünk el – tette hozzá.
agrotrend.hu / AM