2020.10.29., csütörtök , Nárcisz

Hírek

2020. július 15. szerda • 11:17

Lesz elegendő idénymunkás

Felkészülten várjuk a Covid–19- járvány esetleges újabb hullámát – erről is nyilatkozott a Világgazdaságnak Nagy István agrárminiszter. A személyforgalom korlátozása nem okoz gondot az idénymunkák elvégzésében.

A gazdálkodók és az agrárirányítás is megtanulta, milyen hatásokat okozhat a járvány, ismerik az emberi reakciókat is – válaszolta a Világgazdaság kérdésére Nagy István agrárminiszter a Covid–19-járvány esetleges második hullámának az agrárgazdaság gyakorolt hatásairól. Szerinte a személyforgalom szigorítása az itt dolgozó külföldi idénymunkások esetében már nem okoz gondot, mivel azok, akikre szüksége van az ágazatnak, már itt vannak.

fotó: pixabay.com

A munkájukat vesztett hazai munkavállalók előtt továbbra is nyitva van a magyar agrárium – hangsúlyozta Nagy István, aki szerint mégiscsak a hazai a biztonságos munkaerő, és ezt a munkát kínáló gazdálkodók is tudják, ezért szeretnének magyarországi munkaerőt foglalkoztatni.

A személyforgalomban lényegében továbbra is biztosítva van az agárágazatba érkező dolgozók belépése – reagált megkeresésünkre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Javaslatukra az idénymunkások belépésével kapcsolatban kezdeményezett, májusban alkotott jogszabályba foglalt intézkedéseket egy július 12-i kormányrendelet szerint el kell végezni. Számottevő változás nem várható, ám a szükséges óvintézkedések megtétele továbbra is előírás.

A miniszter elmondta: egyrészt az első hullám gazdasági kárait mérséklik, ezért nyílnak meg szinte hétről hétre a tárcának a gazdaságvédelmi akcióterv részeként kidolgozott, 25 milliárd forintos keretösszegű élelmiszer-gazdasági válságkezelő programhoz kapcsolódó támogatási lehetőségei, amelyek segítségével a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások vissza nem térítendő támogatásokat igényelhetnek.

fotó: neepix.com

Másrészt elindítottak egy százmilliárd forintos beruházásösztönző csomagot, amelyből 50 milliárd forint az állattartó telepek korszerűsítését, 30 milliárd a kertészetek piaci igényekhez igazodó beruházásait, 20 milliárd pedig az öntözésfejlesztést szolgálja.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.