2023.02.03., péntek , Balázs

Hírek

2020. április 07. kedd • 14:19

Lezajlott a tavaszi juhnyírás

Lezajlott a tavaszi juhnyírás a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartó Telepén, Kardoskúton. Több mint nyolcszáz cigája és rackajuhot szabadítottunk meg téli bundájuktól. A munkával megbízott csapatban kilenc nyíró, két fogó és négy gyapjúszedő szorgoskodott.

A cigáják és a rackák gyapja eltérő tulajdonságokkal rendelkezik. A cigáják bundáját fodros és hullámos, féldurva gyapjúszálak alkotják, a fürtök hosszúsága 6-9 centiméter között van. A kosokról 4-5 kilogramm, az anyákról 3-4 kilogramm gyapjú kerül le a nyíráskor. A mosott gyapjú fehér színű, de olykor szürkés árnyalata is lehet, a fehér gyapjú közé fekete szálak keverednek. A cigája bárányok fekete, szürke, olykor sötétbarnás árnyalattal jönnek a világra, de bundájuk rövid időn belül kifehéredik - írja a Kőrös-Maros Nemzeti Park.

fotó: pixabay.com

A rackák bundáját hullámos, durva, 25-30 centiméter hosszú fedőszálak jellemzik. Az anyákról átlagosan 2 kilogramm, a kosokról 3 kilogramm gyapjú kerül le a nyírás során. A racka bárányok barnás, kapuccsínó színben jönnek a világra, de rövid időn belül - a fejük és a lábuk kivételével - mindenütt kifehéredik, kivilágosodik a bundájuk.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartó Telepén az őshonos juhok szaporulata idén is szépen alakult: több mint 200 cigája és 50 feletti racka bárány született.

Az idősebb jószágokat már szoktatjuk a kintléthez, rövid időre minden nap kihajtjuk őket a telep melletti legelőre egy rövid egészségügyi sétára.

agrotrend.hu / Kőrös-Maros Nemzeti Park

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.