2021.06.25., péntek , Vilmos

Hírek

2020. június 26. péntek • 09:50

Lezárta a Bayer a glifozátpereket

Csalódottan fogadták a befektetők a Bayer és az ellene kártérítési igénnyel fellépő amerikai állampolgárok közötti peren kívüli megállapodást, amelynek értelmében a vegyipari társaság óriási összegű, 10,9 milliárd dolláros kompenzációt fizet a 2018-ban felvásárolt leánycég, a Monsanto által forgalmazott Roundup nevű gyomirtó vélt rákkeltő hatása miatt.

A Bayer-részvények árfolyama 3 százalékkal esett a kiugróan magas kártérítés hírére - írja a Világgazdaság. A befektetői pesszimizmus oka vélhetően az, hogy a cég a korábban kiszivárgottnál is magasabb összeget kénytelen kifizetni a több tízezer per gyors lezárása érdekében.

Az évek óta húzódó ügyben mintegy 95 ezer daganatos betegségben szenvedő amerikai felperessel sikerült egyezségre jutni, akiknél a glifozáttartalmú gyomirtó használata összefüggésbe hozható a betegség kialakulásával.

Fotó: pixabay.com

A jogi huzavona végére ennek ellenére sem került még pont. Bár a minap bejelentett megegyezéssel a már zajló vagy benyújtás előtt álló jogi ügyek háromnegyedét lezárta a társaság, további legalább 25 ezer károsult nem fogadta el a Bayer ajánlatát, így velük folytatódnak a tárgyalások.

A kártérítés kifizetése ellenére a társaság továbbra is tagadja a jogsértést, és igyekszik elhárítani a rákos megbetegedések miatti felelősséget, ugyanakkor hangsúlyozta, egy hosszú, bizonytalansággal teli időszakot tudnak lezárni a peren kívüli megegyezésekkel. A Bayer a botrányok ellenére sem tervezi kivonni a forgalomból az 1974 óta árusított gyomirtót, amelyet továbbra is a rákos megbetegedés veszélyére figyelmeztető felirat nélkül árusít.

agrotrend.hu / Világgazdaság

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.