2020.05.25., hétfő , Orbán

Hírek

2019. november 09. szombat • 17:44

Libaroham van a piacokon

Minden a Márton-napról szól Csongrád megyében is a hétvégén. Jótékonysági bált, kézműves foglalkozásokat, lakomákat tartanak. Vannak olyanok is, akik otthon ápolják a hagyományt, ehhez a piacról vásárolnak.

Aki pénteken ment libáért a piacra, az jól járt, bőven volt választék mindenből, szombat reggel viszont indul a roham, mindenki az utolsó pillanatra hagyja. – Régen 2 hétig tartott a roham, most 1-2 nap alatt lemegy - írja a delmagyar.hu.

fotó: pixabay.com

Az árak nem változtak, főleg a combból és a mellfiléből adunk el sokat, de függetlenül attól, hogy a máj kilója tízezernél is drágább, megveszik mindet. A magyarok szeretnek jóllakni, ezért megfizetik – tudtuk meg Bodrogi Pétertől, a Csőrike és Csibe Baromfibolt tulajdonosától.

Minden részét megtaláltuk a szárnyasnak, sőt egészben is meg lehet vásárolni. – Libalábon kívül minden van. Azt tapasztaljuk, hogy az emberek nem bíznak az otthoni hűtésben, így főzés előtt jönnek ki a piacra, és veszik meg a húst.

Tavaly hétvégére esett a Márton-nap, így csütörtöktől roham volt, most hogy hétfőn lesz, a legtöbben hétvégén jönnek a lakomához valókért – nyilatkozta Bozóki Tibor, a Csirkefogó baromfiszaküzlet vezetője.

Az egész liba kilója 2 ezer 500 forint körül van, az aprólékot 700-800, a hájat 800-1000, míg mellet és combot 3500-4500 forint közötti összegért kapni, egy kiló májért pedig 12-13 ezer forintot kell fizetni.

Aki nem akar otthon bajlódni, libalakomákra mehet az éttermekbe, de itt is rendesen zsebbe kell nyúlni, ha jól akarunk lakni.

Szegeden a Gardenben péntektől vasárnapig 3 fogásos menüt kínálnak 5 ezer 490 forintért, a Hági Udvarban szombaton és vasárnap lesznek libakülönlegességek, főételnek például kérhetünk libamellet paszternákkal, céklával és körtével 4 ezer 490 forintért.

A Két Lecsóban még a desszert is libás lesz: csokoládéból, szilvából, sós karamellből és libatepertő-morzsából tevődik össze. Az ilyenkor megszokott borkóstolók sem maradnak el.

Nemcsak ehetünk, hanem jól is szórakozhatunk, például Makón a József Attila Múzeum Márton-napi őszbúcsúztatóján, a hódmezővásárhelyi Fekete Sas Rendezvényház Dísztermében, ahol jótékonysági mulatság lesz, Zákányszéken a művelődési házban, míg Szegeden az Alsóvárosi Tájházban lesznek érdekes programok.

Csongrádon a napján, vagyis hétfőn szerveznek esti mulatságot a Művelődési Házban.

agrotrend.hu / delmagyar.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.