2022.12.07., szerda , Ambrus

Hírek

2022. szeptember 25. vasárnap • 11:18

Luxuscikké válhat a pálinka a szomszédban

Kockázatossá tette a jövőt a szlovák szeszfőzdék számára az energiaárak rohamos növekedése. A szlovák Szeszipari Szövetség elnöke szerint az emberek kevesebb gyümölcsöt dolgoznak fel, ezért fennáll annak a veszélye, hogy a termés egy része a kertben fog megrohadni.

Az egyre emelkedő energiárak miatt az alapvető élelmiszerek mellett az alkohol is jelentősen drágul Szlovákiában. Az ország szeszfőzdéi számára kockázatossá tette a jövőt az infláció, ugyanis a közüzemi számláik egyes esetekben megnégyszereződtek, írja az Index.

Fotó: wikimedia

Korábban nem foglalkoztak az emberek az árakkal, de ez mára megváltozott – emelte ki az Új Magyar Szónak egy helyi vállalkozó. Jozef Suchánek szerint régen csak arról kérdezték az emberek, mikor tudnak időpontot foglalni a cefre kifőzésére, ám most inkább az érdekli őket, mennyibe fog kerülni.

A párlat literenkénti ára az említett szeszfőzdében 1,3 euróval lett drágább az áramáremelés miatt. De hasonló a helyzet máshol is, a szlovák Szeszipari Szövetség elnöke kihangsúlyozta: az emberek kevesebb gyümölcsöt dolgoznak fel, ezért fennáll annak a veszélye, hogy a termés egy része a kertben fog megrohadni.

agrotrend.hu / Index

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.