2021.05.15., szombat , Zsófia, Szonja

Hírek

2017. március 17. péntek • 15:03

Ma díjazták a VinCE Awards 2017 legjobbjait

„A bor mindig jó üzenetet hordoz, attól függően, hogy hol jelenik meg, minden alkalommal kicsit mást jelent, de mindig a magyarságról az ország imázsáról szól” - mondta dr. Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazatért felelős miniszteri biztosa, aki átadta a legjobb borlap kategória győztesének járó elismerést a VinCE Awards 2017 Díjátadó Ünnepségén, Budapesten.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nemzeti Borkiválóság Program egyaránt kiemelten fontosnak tartja a hazai borkultúra további fejlesztését. A borlap kiemelt találkozási pont lehet borászok és fogyasztók között. A benne foglalt információk formálják a fogyasztók ízlését, tágíthatják látószögüket és bővítik tudásukat. Egy borlapon szereplő bor, a borász és az adott hely névjegye is, ezért nem csupán a szép szortiment, hanem a megfelelő szerkesztés és a kellő információmennyiség is igen lényeges.

A 2017-es VinCE Awardson „A legjobb borlap” kategóriájában idén a Michelin-csillagját ismét megvédő Borkonyha nyerte el. A francia bisztró és a kortárs magyar családi étterem ötvözeteként jegyzett Borkonyha képviseletében a rendezvényen Kalocsai Zoltán vette át az FM miniszteri biztosától a győztesnek járó elismerést.

A legjobb boros hotel díját a Hotel Bonvino Badacsony, a legjobb borbár díjat a Kadarka Borbár, a legjobb pincelátogatás díját a Holdvölgy Pincészet, míg a legjobb bormarketing kampány díját a FUMRINT USA kapta. A legjobb borturisztikai operátornak a Taste Hungaryt, a legjobb borbeszerzőnek Elek Ágnest, a SPAR borbeszerzőjét, míg - az idén, új elismerésként bevezetett - kávé nagyköveti cím birtokosának, Tóth Sándort választották meg a 2017-es VinCE Awardson.

Az esemény kapcsán nyilatkozó dr. Kiss Eliza elmondta: „Ma Magyarországon az a borász, aki csak a pincéjében tartózkodik és nem lép ki a nagyvilágba, hogy találkozzon a fogyasztókkal, valóban érzékelhető hátrányt szenved, hiszen ez egy nagyjából 100 milliárdos piac, ahol a visszacsatolás érdekében érdemes részt venni a különféle eseményeken, borfesztiválokon, borbálokon, és egyéb borértékesítéshez, kóstoltatáshoz kötődő eseményeken.”

A miniszteri biztos interjújában kitért arra is: „2017 a furmint éve hazánkban, idén erre az egyedi, csodás fajtára egy különleges, angol-magyar nyelvű kiadvánnyal is igyekszünk majd minél inkább ráirányítani a közönség figyelmét, miközben borászaink is arra törekednek majd, hogy megtalálják azt a legjobb klónt, legjobb oltványt, amelyből a legjobb borokat tudják elkészíteni becses fogyasztóik számára”.

A régió legnagyobb boreseményének első napján szakmai napot tartottak. Hétvégén a borkedvelőket több mint 160 kiállítót felvonultató sétáló kóstolóra várják, a programokat hazai és nemzetközi szakemberek által tartott mesterkurzusok és workshopok kísérik.

A rendezvény második napján, szombaton az érdeklődők számára bemutatnak egy igazán különleges, világhírű magyar bort, az évszázad legendás 56-os tokaji Aszúját is, amely igazi ínyencséget jelent majd az eseményre érkező külföldi szakértők számára is.

Ahogyan azt a neve is jelzi a VinCE Budapest elsősorban a borról szól (erre utal a szóösszetételben a vin), és Közép-Európában, Budapesten várja a vendégeket (CE=Central Europe). A hazai és a szomszédos országok borászatai mellett távolabbi borászatok is képviseltetik magukat a rendezvényen, ahol a pálinkák is jelentős szerepet kapnak.

agrotrend.hu / FM  

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.