2022.12.06., kedd , Miklós

Hírek

2021. október 07. csütörtök • 13:43

Ma kezdődik Magyarország legnagyobb mezőgazdasági kiállítása

Ma nyílik az Egy a természettel – Vadászati és természeti világkiállítás keretein belül az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), amely az 1800-as évek mezőgazdasági vásárainak és kiállításainak hagyományát ápolja. Magyarország legnagyobb mezőgazdasági- és élelmiszeripari vására október 7–10. között látogatható a Hungexpón.

A kétévente megrendezendő Kárpát-medencei seregszemle célja bemutatni az agrárium és az élelmiszeripar szereplőit, az egészséges, fenntartható, GMO-mentes élelmiszereket, valamint a szakmai fórumokon lehetőséget nyújtani az ágazat szereplőinek az agrárgazdaság aktuális kérdéseinek megvitatására - írta a Magyar Nemzet.

Nagy István agrárminiszter korábban elmondta, az OMÉK az agrárium ünnepe, amely az egész térségben kiemelkedő rendezvény. A programokkal szeretnék megmutatni mindazt, amire a magyar gazdák büszkék lehetnek: a kiváló magyar növény- és állatfajtákat, a termelők innovációit, és a termékek feldolgozásának korszerű módszereit, vagyis mindazt a hagyományt, örökséget, tudást és fejlesztést, amely garantálja, hogy a magyar lakosság és a külföldi piacok vásárlói megbízható minőségű, kiváló magyar élelmiszereket fogyaszthassanak. 

Az idén  nyolcvanadik alkalommal megrendezett OMÉK a múltból táplálkozik és a jövőbe mutat. Küldetése, hogy tradicionális értékeink megőrzése és felmutatása mellett hirdesse a 21. századi mezőgazdaság vívmányait.

A kétévente megrendezett esemény idén is megújul, sőt koncepciójában is változik. A korábbi években folyamatosan nőtt az érdeklődők száma: 2019-ben összesen 85 ezren látogattak ki a 40 ezer négyzetméteren, 700 kiállítóval megrendezett eseményre. Idén remélhetőleg még ennél is többen tekintik meg a kiállítást, hiszen nem különálló rendezvényként, hanem a Vadászati és természeti világkiállítás kísérő rendezvénye. A mostani, rendhagyó rendezvényen egy szakmai, egy kistermelői pavilonnal, valamint egy őshonos udvarral várják a látogatókat. 

Az Agrárminisztérium szakmai programjainak középpontjában az öntözésfejlesztés, az országfásítási program és a vidékfejlesztés áll majd, a kiváló magyar borok iránt érdeklődő látogatókat borszemináriumi tér várja. Az érdeklődők egyebek mellett interaktív foglalkozásokon ismerkedhetnek meg hungarikumainkkal, kistermelői vásáron és mesterségbemutatón vehetnek részt. Az őshonos udvarban bepillantást nyerhetnek a hazánkban tenyésztett állatfajok, -fajták és védett őshonos magyar haszonállatok sokaságába.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.