2022.05.29., vasárnap , Magdolna

Hírek

2020. december 03. csütörtök • 15:12

Madárdömping a Dél-Alföldön

Az őszi madárvonulás csúcsidőszakában mintegy 50 ezer madár töltötte az éjszakákat a kardoskúti Fehér-tavon.

Míg októberben a darvak voltak többségben, addig novemberben már a vadludak alkották a madártömegek meghatározó részét a Körös–Maros Nemzeti Parkban - írja a Turista Magazin. A vadludak több mint 99 százaléka nagy lilik volt, de vörösnyakú ludak és nyári ludak kisebb csapatait is megfigyeltek közöttük. Emellett néhány kis lilik és egyetlen apácalúd színesítette a palettát – olvasható a nemzetipark-igazgatóság weboldalán.

A kardoskúti Fehér-tó méreteihez képest igen magas az úszórécék száma is, melyek között a tőkés és a csörgő récék alkotják a legnagyobb tömeget. Létszámuk napról napra változik, november közepétől tőkés récékből 1000–2300 közötti, csörgő récékből 700–1000 közötti példányszámokat regisztráltak. Szép számban vannak kanalas és fütyülő récék, s néhány nyílfarkú és kendermagos réce is felbukkant a térségben. Éjszakára 1500–1600 sztyeppi sirály, valamint néhány példány sárgalábú sirály, viharsirály és heringsirály is bejön a tóra.

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

Mint írják, tó vízborítottsága a madárvonulás csúcsidőszakában elérte a 70 százalékot. A vízmélység ideális, a sekély vízben leér a madarak lába, csak néhány helyen kell úszniuk. További kisebb vízállások is vannak a térségben, például az Orosházától délre fekvő Kis-Sóstón, a barackosi élőhely-rekonstrukciónál, illetve a Lófogó-érnél. Amennyiben az időjárás továbbra is enyhe marad, akkor akár még hetekig is gyönyörködhetünk az alkonyati órákban a tóra behúzó madártömegekben. Ha keményre fordul a hideg, akkor a darvak és a vadludak csapatai elvonulnak telelőhelyeikre, Dél-Európa tájaira.

agrotrend.hu / Turista Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.