2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Hírek

2017. december 09. szombat • 17:02

Madáretetés felelősen

A madáretetés nemcsak a madarak biztonságát, megmentését jelenti, hanem örömforrás az ember számára. Ugyanakkor olyan tevékenység is, melybe csak felelősségünk teljes tudatában szabad belefogni.

Télen is sokféle madárfaj egyedeivel találkozhatunk a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. A városokban, falvakban élő apró madarak etetése nagy örömöt jelenthet, ugyanakkor komoly felelősséggel is jár - olvasható a nemzeti park honlapján.

Talán sokan nem is gondolnak arra, hogy az etetés nem annyira a madarak biztonságát, megmentését szolgálja, mint inkább örömforrást jelent az ember számára. Fogalmazhatunk úgy is, hogy ha az etetéssel magunkhoz csalogatjuk a madarakat, akkor beavatkozunk a természet rendjébe, befolyásoljuk a természetes szelekciót.

Azok a madárfajok, amelyek számára a Kárpát-medence - akár a hőmérséklet, akár a táplálékhiány miatt - nem megfelelő a telelésre, még időben délebbre vonulnak. Ezt teszik például a fecskék is, amikor az ősz beköszöntével elfogynak a repülő rovarok. A nálunk maradó madárfajok életében a télnek van egy jelentős szelekciós szerepe: a betegebb, gyengébb egyedek elhullanak. Ez a szelekció segíti, hogy az egyes fajok állományai minél egészségesebbek, életrevalóbbak legyenek.

A madáretetéssel olyan fajoknak adunk előnyt, amelyek bátrabban közelítenek a városokba, az emberekhez. Az etetéssel a gyengébb egyedeket is átsegítjük a tavaszba, ezzel gyakorlatilag beavatkozunk a természet rendjébe, a természetes szelekció folyamatába, miközben a megmentő szerepében érezzük magunkat.

Ugyanakkor a madáretetésnek vitathatatlanul vannak pozitív oldalai is. Nagyban segíti például a környezeti nevelést, mivel az ablakunk előtti fákra, esetleg a párkányra szálló fajokat közelebbről is megismerhetjük. Szintén pozitív dolog, hogy a biokertünkbe beszoktatott madarak az etetőkre kihelyezett növényi takarmányon kívül a gyümölcsfákon lévő kártevőket is összeszedik. Ezzel ők is jól járnak, mert állati táplálékhoz is jutnak, bennünket pedig megszabadítanak a kártevőktől.

Ne feledjük azonban, hogy ha egyszer elkezdtük a madarakat etetni, akkor semmiképpen ne hagyjuk azt abba! Ha odaszoktatott kis barátaink üresen találják az etetőket, akkor a táplálékhiány miatt nagyon hamar elpusztulhatnak.

agrotrend.hu / kmnp.nemzetipark.gov.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.