2021.12.04., szombat , Borbála, Barbara

Hírek

2020. május 16. szombat • 10:35

Madárinfluenza - feltételes kártalanítás

Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyékben összesen 3500 baromfi-gazdaságot veszélyeztet a vírus a vadmadarak vándorlása miatt, márciustól összesen 3,8 millió baromfit kellett idén leölni.

Március vége óta 3,8 millió baromfit kellett leölni a madárinfluenza újbóli megjelenése után – írja szombati számában a Magyar Hírlap a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalra (Nébih) hivatkozva, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy kártalanítás csak azoknak az állattartóknak jár, akik a jogszabályoknak megfelelően tartották az állatokat.

Fotó: pixabay.com

A madárinfluenza hazai megjelenésétől, azaz március 25-től mostanáig 241 állattartó telepen mutatta ki a Nébih a madárinfluenza H5N8 típusát Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében. Bács-Kiskun és Csongrád megyében a vírus terjedésének megakadályozása érdekében csökkenteni kellett az állománysűrűséget, ezért történt megelőzési célból is állományfelszámolás.

A három megyében a már felszámolt gazdaságokon túl mintegy 3500 baromfitartó gazdaság található. A vadmadarak vándorlása miatt sajnos ezek mindegyike veszélyeztetett – mutatott rá a Nébih.

A telepek felszámolása az állategészségügyi hatóság által elrendelt állatjárványügyi intézkedés, ezért alapvetően kártalanítás illeti meg a gazdálkodókat. A kártalanítás azonban csak abban az esetben jár, ha a jogszabályoknak megfelelően tartották az állatokat, és más, kártalanítást kizáró ok sem merül fel.

A kártalanítási eljárást lebonyolító járási hivatalnak már többször kellett kizárnia a járványügyi szabályokat be nem tartó állattartókat a kártalanításból. A szóban forgó állattartók jellemzően a baromfik kötelező zártan tartásának szabályát sértették meg.

agrotrend.hu / Magyar Hírlap

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.