2022.10.05., szerda , Aurél

Hírek

2016. november 07. hétfő • 13:11

Madárinfluenza: jó eséllyel sikerült a járványt megfékezni!

Tárgyalnak a kereskedelmi partnerekkel arról, hogy ne az egész országra, hanem csak a régióra vonatkozóan vezessék be az egyes magyar baromfitermékek importjának korlátozását.

Befejeződött a mintegy kilencezres pulykaállomány felszámolása, a szakemberek hétfőn fejezik be a tótkomlósi telep takarítását és fertőtlenítését. A hatóság munkatársai még hétfőn felkeresik a három kilométeres zónában található nagy létszámú állattartó telepeket, és a héten mintát vesznek a háztáji állományokból is. A laboratóriumi vizsgálatok várhatóan jövő hét elejére zárulnak le.

A betegség lappangási ideje 1-2 nap, újabb megbetegedésről egyelőre nem kaptak bejelentést, így a főállatorvos szerint jó eséllyel sikerült a járványt megfékezni. A kimutatott szerotípus (H5N8) miatt emberi megbetegedés eddig még sosem fordult elő - hangsúlyozta Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.

A Békés megyei állattartó telep 100 százalékos állami kártalanításban részesül, ám hogy ez mekkora összeg lesz, Bognár Lajos nem tudta megmondani. A kárbecslést a járási hivatal főállatorvosa végzi, és ő hoz majd kártalanítási határozatot, amellyel szemben a vállalat fellebbezhet. Miután a közigazgatási eljárás lezajlik, és jogerőre emelkedik a határozat, 30 napon belül a kincstár kifizeti a megítélt összeget. A jogszabályok értelmében a farmot legalább 30 napig nem lehet ismét betelepíteni.

A megbetegedés miatt Japán, Izrael és Hongkong korlátozta egyes magyar baromfitermékek importját. A helyettes államtitkár elmondta: tárgyalnak a kereskedelmi partnerekkel arról, hogy ne az egész országra, hanem csak a régióra vonatkozóan vezessék be a korlátozást. Ha nincs újabb megbetegedés, a nemzetközi jogszabályok értelmében három hónappal az utolsó fertőtlenítés után lehet feloldani a korlátozásokat – közölte.

Békés megyében legutóbb 2015 márciusában jelent meg a madárinfluenza H5N8-as szerotípusa. Akkor egy füzesgyarmati kacsatelepen kellett felszámolni a több mint 161 ezer kacsából álló állományt.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.