2020.11.28., szombat , Stefánia

Hírek

2016. december 06. kedd • 10:53

Madárinfluenza: Románia újabb területen rendelt el készültséget

Madárinfluenza-riadót léptetett érvénybe a Bihar megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság, miután egy közeli, Magyarország területén lévő farmon is felütötte a fejét a kór.

A román állategészségügyi hatóságokat múlt héten helyezték riadókészültségbe. A vírus akkor még Románia másik oldalán, a jelentős vadonélő madárállománnyal rendelkező Konstanca megyében, a Fekete-tenger térségében ütötte fel a fejét.

A Bihar megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság hétfői közleménye szerint a magyarországi fertőzési gócok miatt Románia északnyugati térségében is óvintézkedéseket kell megtenni a madárinfluenza terjedésének megakadályozására. A legközelebbi gócpont a román határtól mindössze 3 kilométerre található, a Békés megyei Biharugrán, egy kacsafarmon.

Fotó:Pixabay

A készültség a gócponttól 10 kilométeres sugarú körön belül lévő településekre is kiterjed, vagyis Biharatyásra (Ateaș), Alsóbarakonyra (Berechiu), Oláhszentmiklósra (Sînicolau Român), Rojtra (Roit) és Marciházára (Mărțihaz).

A betegség terjedésének megakadályozása érdekében a szárnyasokat zárt helyen kell tartani, hogy ne érintkezhessenek vadon élő madarakkal. A riasztás idején tilos szárnyasvásárok, -kiállítások, piacok szervezése. Beteg vagy elpusztult madarakról azonnal értesíteni kell a helyi állatorvost, a polgármesteri hivatalt vagy az állategészségügyi igazgatóságot.

agrotrend.hu / agerpres.ro

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.