2022.11.29., kedd , Taksony

Hírek

2017. január 04. szerda • 16:54

Madárinfluenza: tilos a madarak vadászata

Bulgáriában betiltották a madarak vadászatát, miután két újabb madárinfluenza fertőzési gócot azonosítottak az ország déli felén.

Desziszlava Taneva agrárminiszter az intézkedést elővigyázatossági lépésnek nevezte a Dnevnik internetes lap tudósítása szerint. Az élelmiszerbiztonsági hatóság szerdai közlése szerint 26 gócot tartanak nyilván az ország kilenc területén. A legfrissebb adatok szerint eddig több mint 116 ezer szárnyast kellett elpusztítani a fertőzések miatt Bulgáriában.

Csehországban is megjelent a madárinfluenza: az erősen ragályos kór megfertőzött több hattyút az ország déli részén, két kisebb baromfitelepet is sújt a megbetegedés. Az állatorvosi szolgálat az erősen fertőző H5 típusú vírus jelenlétét erősítette meg, s nem zárja ki, hogy az N8-as altípus fertőzte meg a szárnyasokat. Ennek kiderítésére további teszteket végeznek. A H5 nem terjed át emberekre.

A H5N8-as vírustörzs jelenlétét nemrégiben kimutatták Szlovákiában, Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Lengyelországban, Magyarországon, Franciaországban és Horvátországban.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.