2020.05.27., szerda , Hella

Hírek

2019. december 03. kedd • 09:24

Magas színvonalnak örvendett a vadászati konferencia

A kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola adott otthont november 27-én az ,,Ismerd meg a vadászokat" programindító konferenciának. Az Országos Magyar Vadászkamara és annak oktatási szakbizottsága kezdeményezésére jött létre az ifjúságnevelési program.

A rendezvény moderátora, Csejtei Tamás, a Fishing & Hunting csatorna vadászati igazgatója köszöntötte a résztvevőket a konferencia kezdetén. A jó hangulatnak tökéletes alapot adott Gilbert Vinter: Hunter's Moon című műve, amelyet Kasza Mónika adott elő vadászkürtön - írja a Hunor Magazin.

Vadászkürtön Kasza Mónika, zongorán közreműködött Várfalvi-Fodor Éva - fotó: Török Henrietta Kinga

Gulyás Andrea, az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kiemelt ügyekért felelős igazgatója felhívta a figyelmet, hogy a program fontossága a megfelelő célközönség megszólításában rejlik. Kulcsszerepe van a fiatalság hiteles meggyőzésének.

A vadászati világkiállítás elsődleges feladata a társadalmi szemléletformálás, ezért olyan pályázatokat támogatnak az Országos Magyar Vadászkamarával együttműködve, amelyek az eljövendő vadásznemzedékek képzésével foglalkoznak.

Ennek keretében több olyan oktatási központot fognak kialakítani, melynek helyszínét az Országos Magyar Vadászkamara, felszerelését az Egy a természettel Nonprofit Kft. támogatja. Idén adták át a Vadászkamara Fejér Megyei Területi Szervezetének oktatóközpontját, melynek berendezését több mint 7 millió forinttal támogatták. 

Bajdik Péter, az OMVK főtitkára gondolatait Mária Teréziától származó idézettel kezdte: „Az ifjúság helyes nevelését és az egész közoktatásügynek intézését a józan erkölcsű népek mindenkoron oly nagy fontosságúnak tekintették, hogy benne látták országaik legfőbb sarokkövét és az általános jólét alapját."

Ezt a korokon átívelő gondolatot az Országos Magyar Vadászkamara elnöksége is elfogadta, és felismerve ennek jelentőségét, az ,,Ismerd meg a vadászokat" ifjúsági programot a 2018 és 2022 közötti elnökségi programjában első helyen szerepeltette.

Kiemelte, hogy a vadászkamara ebben a programban a gyermekekre nem eszközként tekint, hanem mint célközönségre, és kiemelt szerepet kell fordítani a vadászat és vadgazdálkodás megismertetésére.

Köszönetét fejezi ki az oktatási szakbizottság részére a Módszertani kéziköny elkészítése kapcsán, illetve a programban résztvevőknek.

Kemenszky Péter, az OMVK oktatási szakbizottságának elnöke köszönetet nyilvánított mindazon személyeknek, akik a programban részt vettek és a Módszertani kézikönyv elkészítésében segítséget nyújtottak.

A kamara elnöksége által jóváhagyott kézikönyv, amely a Nemzeti Alaptantervhez igazított, 3 korcsoport számára alkalmazható: 1. az óvodás és általános iskola alsó tagozatos tanulói, 2. az általános iskola felső tagozatos tanulói, 3. középiskolások számára. A szakbizottság elnökének kérése pedig az volt a szakma jelenlevő képviselőihez, hogy vigyék hírét a programnak. 

Fazekas Gergely, az OMVK Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezetének titkára és Szalay Rita, a Nyíregyházi Állatpark ZOOsuli pedagógusa közös prezentációt mutatott be, melynek címe:

„Hogyan ismerik meg a vadászokat a kisiskolások Szabolcsban?”. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az alsó tagozatos tanulóknak kezdték el a programot. Fazekas Gergely a 3 szint bemutatását emelte ki.

Első a vadász, második a vadgazdálkodás, harmadik a vadászat. Az ismeretet átadó személy fontosságában rejlik minden. A gyermekek a személytől teszik függővé az adott információ befogadását.

Ebből adódóan törekedni kell arra, hogy az előadók pozitív benyomást keltsenek. Szalay Rita az előadást „szívvel-lélekkel és egységben az erő” gondolatával folytatta. Hangsúlyozta a demonstrációs eszközök kiemelt használatát és a szabadtéri programok szervezését, ha van rá lehetőség.

Nagy-Hanula Viktória, a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum igazgatóhelyettese és Zsidai Sára Eszter, a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum vezetője ,,Terítéken az Y generáció – a felelősségteljes, „könnyen emészthető” természetismeret és vadgazdálkodás” címmel tartott előadást. 

Nagy-Hanula Viktória tapasztalta, hogy a felső tagozatás gyermekek esetében két véglet van. Az egyik véglet az érdektelenség, a másik pedig, hogy a diák már rendelkezik információval az adott témával kapcsolatosan. Javaslata, hogy az előadás kezdete kérdésfeltevés legyen az előadó részéről, hiszen az már iránymutatásként szolgál az előadás felépítésében.

Továbbá a tapasztalatszerzést és az érzelmi intelligenciára való hatást emelte ki. Az igazgatóhelyettes szerint 7-8. osztályban már érdemes kitérni a vadászati etikára, a különböző szabályrendszerekre.

Zsidai Sára Eszter tapasztalata, hogy a játékos feladatok népszerűbbek a felső tagozatos tanulóknál, illetve életkori sajátosságuknak köszönhetően kritikus viselkedés jellemzi őket. Ennek megoldása az érdeklődés felkeltése. A figyelemfelkeltést, az interaktivitást, a változatosságra való törekvést emelte ki, illetve az előadó saját élményeinek megosztása vezet a hitelességhez.

Malgay Viktor, a Kaposvári Szakképzési Centrum Drávavölgye Szakgimnázium igazgatóhelyettese ,,Erdészeti szakképzés küldetése a társadalmi tudatformálásban, avagy hogyan tudjuk a Z generációt közelíteni a természeti értékekhez?” címmel tartott előadást.

Ez a generáció az 1995-2010 között született fiatalokat foglalja magába, akik a Web2 világában élnek, a gyors információáramláshoz szokva, ők az úgynevezett ,,digitális bennszülöttek".

E generáció eredményes megszólítása a saját nyelvükön történjen, például különböző applikációk segítségével. Fontos, hogy hivatás- és küldetéstudattal rendelkező szakemberek adják át tudásukat és tapasztalataikat.

Az igazgatóhelyettes felhívta a figyelmet az ,,Erdők hete" programsorozat sikerességére, amely náluk évtizedes hagyományokkal bír.

Végül dr. Kovács Sándor, az OMVK alelnöke zárógondolataiban az előadássorozat fontosságát taglalta. Kiemelte, hogy országos feladatként kell tekinteni a vadászat társadalmi megítélésének javítására.

Nagy hangsúlyt kell fektetni a vadászattal és vadgazdálkodással kapcsolatos ismeretek bővítésére a fiatalságnál. Köszönetet mondott az oktatási szakbizottság munkájáért, illetve a programban részt vevőknek.

agrotrend.hu / Török Henrietta, Hunor Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.