2021.07.31., szombat , Oszkár

Hírek

2021. június 17. csütörtök • 14:50

Magyar erőgépet mentett a régi traktorok gyűjtője

Hatalmas és méltóságteljes erőgép, egy Rába-Steiger 250-es a boglári traktormúzeum legújabb ékessége. A Magyar Gép- és Dutramúzeum vezetője, Molnár Balázs a magyar gyártású traktort Angliából mentette meg.

Ezt a nagyüzemi erőgépet Győrben gyártották, a Rába-Steiger 250-es sorozat 1979-től készült. Sokat vásároltak belőle a magyar gazdák is, de számos darabot értékesítettek külföldre – mondta Molnár Balázs. – Az általam megszerzett gép is sok éven keresztül Angliában teljesített szolgálatot - írja cikkében a Somogy megyei hírportál.

Ezek a gépek még ma is dolgoznak a hazai szántóföldeken, elsősorban nagyüzemi táblákon láthatjuk működés közben. 70–100 hektár alatt nem is gazdaságos ezeket a gépeket üzemeltetni – mondta el a balatonboglári múzeum vezetője.

A nagyjából tíz személyautó teljesítményű motorja nyomatékos és erős. Arra a kérdésre, hogy mennyit fogyaszt egy ilyen nagy traktor, Molnár Balázs rendre kikerülte a választ. – Egy gép fogyasztása nagyon sok mindentől függ – magyarázta. – Az mindenesetre nyilvánvaló, hogy a 783 literes üzemanyagtartályra bizony szükség van a hosszasabb, gondtalan munkavégzéshez.

Ehhez persze hozzájárul még az is, hogy hiába, egy több mint negyvenéves traktorról beszélünk, már szereltek bele légkondicionáló berendezést is. – Régóta vágytam már egy ilyen traktorra a múzeumba – folytatta Molnár Balázs. – Elsősorban Dutrákat gyűjtök, de ezt a Rábát a Dutra utódjának tekinthetjük.

A múzeum sajátossága, hogy sok típus megtalálható benne, de mindegyikből csak egy példány. Molnár Balázs elmondta azt is, hogy múzeumába csak befele kerülhetnek járművek, el nem ad soha. A magyar gépgyártás éke is egészen biztosan nyugodt évekre számíthat Balatonbogláron.

agrotrend.hu / sonline.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.