2023.02.02., csütörtök , Karolina, Aida

Hírek

2018. március 02. péntek • 10:02

Magyar vetőmagok növelhetik a kazah termésátlagokat

Hasonló kihívásokkal néz szembe Kazahsztán és Magyarország a klímaváltozás miatt.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködés mellett az agrárdigitalizáció elterjedésének fontosságáról is beszélt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, és Kairat Abdrakhmanov kazah külügyminiszter csütörtöki találkozójuk alkalmával.

A kétoldalú megbeszélésen a kazah-magyar mezőgazdaságot érintő együttműködés elmélyítéséről, további lehetőségeiről egyeztetettek a miniszterek az agrártárca tájékoztatása szerint.

fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária, FM

Fazekas Sándor megerősítette, hazánk is fejlődési lehetőséget lát az agrárdigitalizáció elterjedésében és annak a mezőgazdasági eredményekre gyakorolt hatásában. Kifejtette:

ahhoz, hogy ezt a növekedési lehetőséget kihasználhassuk, alkalmazkodni kell a klímaváltozáshoz, növelni szükséges az öntözött területeket és alkalmazni a precíziós technológiákat.

A földművelésügyi miniszter jelezte továbbá, hogy Magyarország kész a vetőmagexporttal kapcsolatos adminisztrációt könnyíteni, ezzel is hozzásegítve Kazahsztánt ahhoz, hogy növelhesse termésátlagait.

A magyar vetőmagok kazahsztáni honosítása érdekében Magyarország szakmai egyeztetést, a módszertan átadását ajánlotta.

A tárgyaló felek szorgalmazták a magyar és kazah kutatóintézetek közötti együttműködési megállapodások létrejöttét, a tapasztalatok átadását.

A kazah külügyminiszter elmondta, országa támogatja, hogy kazah diákok magyarországi agráregyetemeken tanuljanak.

agrotrend.hu / FM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.