2020.05.28., csütörtök , Emil,Csanád

Hírek

2016. június 30. csütörtök • 15:42

Idén is várják az adományokat a Magyarok Kenyere Programba

Hatodik évébe lépett a Magyarok Kenyere Program. A jótékonysági kezdeményezés keretében a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet osztanak szét a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek. A kamara minden megyében kijelöli azokat a gyűjtőpontokat, ahová az adományozók beszállíthatják a felajánlásokat.

Minden kezdeti várakozást felülmúlt a 2011-ben Pécsről indult Magyarok Kenyere Program, amely mostanra országhatárokon túlnyúló, nemzetegyesítő kezdeményezéssé nőtte ki magát - fogalmazott Pécs polgármestere a jótékonysági program sajtótájékoztatóján, amelynek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Baranya megyei központja adott otthont. Páva Zsolt kiemelte: idén is Pécsett rendezik meg a programsorozat kiemelt eseményét, a Központi Kenyérünnepet, ahol ünnepélyes keretek között megáldják a Kárpát-medence különböző pontjairól összegyűjtött búzából készült, a magyarság összetartozását szimbolizáló kenyeret.

Fotó: Sasvári János

A Magyarok Kenyere program támogatottsága évről évre növekszik, 2011-ben 10 tonna, 2015-ben pedig már 440 tonna adománybúza gyűlt össze, ebből 360 tonna a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2011-ben karolta fel a kezdeményezést, tavaly óta pedig stratégiai partnere a Magyarok Kenyere Programnak. A köztestületnek gyakorlatilag tagja mindenki, akinek munkája, felajánlása nélkülözhetetlen a nemes célok eléréséhez: a búzát termesztő gazdálkodók, a gabonát megőrlő malmok, a lisztből kenyeret sütő pékségek, így a kamara hatékonyan tudja segíteni a program sikeres megvalósítását az idei évben is - mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke. 

A kamara minden megyében kijelöli azokat a gyűjtőpontokat, ahová az adományozók beszállíthatják a felajánlásokat, emellett segíti a teljes programsorozat megszervezését. 

A program kedvezményezettjei idén is a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által vezetett erdélyi Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a kárpátaljai Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon, az Oltalom Karitatív Egyesület, valamint a Pécsi Jótékony Nőegylet lesznek. Mellettük a kamara megyei szervezetei által kiválasztott segélyszervezeteknek is jut az adományokból, tavaly több mint száz ilyen szervezet részesült a felajánlásokból.

Határon túli segítség

„Túlnőtt rajtunk a program” - fogalmazott Korinek László, a Magyarok Kenyere kezdeményezés elindítója. Idén az eddiginél is szélesebb körben szeretnék kiterjeszteni a jótékonysági programot a határon túli magyarlakta területekre - tette hozzá a jogászprofesszor. Az augusztus 20-i ünnepségek kenyereihez az alapanyagok ismét a határon túlról érkeznek: a vendégkovász a felvidéki Gútáról, a só megszokott módon a székelyföldi Parajdról, valamint idén első alkalommal a víz is, amit a Tisza forrásvidékéről hoznak.

Böjte Csaba a sajtótájékoztatón lejátszott videoüzenetében méltatta a kezdeményezést és beszámolt arról, hogy évről évre egyre több gyermek arcára csal mosolyt a lisztből sült kenyér, fánk, palacsinta vagy éppen pizza az alapítvány árvaházaiban.

Kenyér a körmenetre is

A Kárpát-medencei Magyar Gazdálkodók Egyeztető Fórumának áprilisi ülésén született döntés arról, hogy a Magyarok Kenyere Program kiterjesztésre kerül határon túl is, a nemzeti összetartozás erősítése, illetve a mélyszegénységben élő gyermekek megsegítése érdekében. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megtartják az Összeöntés Ünnepét, augusztus 7-én, amelyre a Magyarországról és a határon túli területekről felajánlott jelképes mennyiségű búzát várják a szervezők, az ünnepség az Orfűi Malommúzeumban lesz. A program egyik nagy eredménye, hogy - idén már ötödik éve - az augusztus 20-i budapesti Szent Jobb Körmenet nagy, 5 kilogrammos kenyerét is a Magyarok Kenyere Programból adják.

Idén a támogatást szeptember 20-án, a Gyermekek Világnapján, az Adományozási Nap keretében osztják szét a rászorulók között.

agrotrend.hu / NAK, MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.