2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Hírek

2022. november 27. vasárnap • 08:54

Magyarok Kenyere, 1000 tonna búza - heti hírösszefoglaló

Lesz elég fenyőfa és hal karácsonyra, újabb madárinfluenza járvány, csalók a tűzifapiacon.

Idén is lesz elég karácsonyfa! Érdemes a hazai fenyőt választani! - Megkezdődött a „karácsonyfák” kitermelése a hazai fenyőültetvényeken – tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete. 

Válasszuk a hazai halat karácsonyra! - A halászati ágazat már javában készül a karácsonyi szezonra, a hazai haltermelés közel 40%-a ilyenkor kerül az asztalra. Idén is kiváló minőségben, nagy választékban lehet majd friss halhoz jutni – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) - olvasható a NAK közleményében.

Véget ért az olcsó élelmiszerek korszaka - Búcsúznak olcsó élelmiszerek, a piacon a zöldségek és gyümölcsök esetében is egy magasabb árszintre kell felkészülni a jövőben. Ennek egyik oka, hogy hosszú távon nem lehet számolni az energiaárak jelentős csökkenésével, ezért az inputanyagok is stabilan nagyobb kiadást jelentenek a jövőben – derül ki az 500 szentesi termelőt tömörítő DélKerTÉSZ összefoglalójából.

Az ünnepi időszakban sem lesz hiány magyar sertéshúsból - Az ünnepi időszakban sem lesz hiány kiváló minőségű magyar disznóhúsból, a sertéstartók pedig a legnehezebb időkben is számíthatnak a kormány támogatására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten, az Agrármarketing Centrum (AMC) sertéshúsfogyasztás-ösztönző kampányának sajtóeseményén.

Ízletes és egészséges a hazai körte - Hazánkban közel 2000 hektáron termelnek körtét, köztük számos tájfajtát. A körte kifejezetten egészséges, felhasználhatósága pedig nagyon sokrétű – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Újabb járvány pusztítja itthon a víziszárnyasokat - Madárinfluenza miatt Bács-Kiskun és Csongrád megye teljes területén tilos a víziszárnyastartó telepek betelepítése. A járványkezelésről és a várható következményekről beszélt az Inforádiónak Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke.

Csalók lepték el a tűzifapiacot - Az energiaválság fennállása óta érezhetően megemelkedett a hiszékeny vásárlók átverésével próbálkozó csalók aránya. A hatóság szerint a trükkös hirdetések zöme a közösségi oldalakon jelenik meg. Sokszor nemcsak az átadott faanyag minőségével, hanem a mennyiségével is gond van.

Eloszlatják a tévhiteket - Folytatódik a Tej Terméktanács és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének együttműködése.

Megjelentek a 2023. támogatási évre vonatkozó sertés állatjóléti támogatási kérelemhez kapcsolódó nyomtatványok - A sertés ágazat részére nyújtott állatjóléti támogatások feltételeiről szóló 39/2018. (XII. 13.) AM rendelet alapján a sertéstartók vágósertés és tenyészkoca süldő (a továbbiakban együttesen: sertés) tartása során az előírásokon túlmutató állatjóléti kötelezettségvállalás ellentételezésére.

A digitalizáció és a hatékonyságnövelés az agrártárca fő célkitűzései között - Négyszeresére növeli a vidékfejlesztési forrásokon belül a következő öt évben beruházásokra elkölthető forrásokat az agrártárca. Fontos fő cél a digitalizáció, az agrárüzemek termelési és energiahatékonyságának növelése – írja a Vg.hu.

Így osztják szét a KAP forrásait, részletek - Jelentős változásokra készülhetnek a gazdálkodók az új agrártámogatási rendszerben. Bár az előző időszakban megismert és jól bevált támogatási elemek egy része a következő ciklusban is megmarad, a jövő év elejétől érvényes új szabályok komoly kihívások elé állíthatják a termelőket.

Ezer tonna búza gyűlt össze a Magyarok kenyere programban - Míg 2011-ben tíz tonna búzaadománnyal indult a Magyarok kenyere program, 2022-ben már 1000 tonna búza gyűlt össze - mondta el pénteken a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke Szomoron a Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem jótékonysági kezdeményezés 2022. évi adományozó ünnepségén.

AGRO7 - az agrárvilág legfontosabb hírei - Véget ért az olcsó élelmiszerek korszaka, mondta Nagypéter Sándor a DélKerTÉSZ elnöke, a Növényorvos Napon jártunk, Brüsszelben tanácskoztak a mezőgazdasági miniszterek, a halászati ágazat már készül a Karácsonyra.

Véghajrához közeledik a hazai agrártámogatási rendszer átalakítása - Feszes tempóban zajlik az agrártámogatási rendszer végrehajtásának előkészülete, a cél, hogy jövő tavasszal zökkenőmentesen adhassák be az egységes kérelmeket a gazdálkodók – mondta Nagy István agrárminiszter. Hangsúlyozta: több mint 5300 milliárd forintból újulhat meg a magyar agrárium. 

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.