2019.12.15., vasárnap , Valér

Hírek

2019. augusztus 13. kedd • 14:22

Magyarok Kenyere: Átadták az aratókoszorút

Snell György püspök, a Szent István-bazilika plébánosa megáldotta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program keretében elkészült aratókoszorút a Szent István-bazilikában

A koszorút régen is a legszebb búzakalászokból fonták, idén sem volt ez másként – köszönhetően a hajdúnánási gazdasszonyok keze munkájának. Érdekesség, hogy a néphagyomány az ehhez fogható búzakoszorút esőcsigának nevezi, jelképeként és reményeként a bő csapadéknak, amely az aszályos nyarakat elnézve manapság is ugyanolyan égető kérdésnek számít.


fotó: MTI/Bruzák Noémi

A 15 millió búzaszem e kiemelkedő jelképét, az aratókoszorút Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, valamint Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke, egyben Hajdúnánás polgármestere adta át ünnepélyes keretek között Snell György püspöknek, a Szent István Bazilika plébánosának, a Szent Jobb őrének. A Kárpát-medence aratókoszorúja mától tehát megtekinthető a Bazilika épületében, és természetesen az augusztus 20-ai ünnepi körmeneten is.


fotó: agrotrend.hu

Jakab István elmondta, hogy véget ért az aratás, az utolsó kévékből pedig hagyományosan elkészítik az aratókoszorút. Hozzátette, hogy ez jelképezi valamennyi anyaországi, határon túli és szórvány magyar együvé tartozását.

– Hat asszony, napi nyolc órában, két hétig készítette az aratókoszorút. Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy ez a Szent István Bazilikába került – mondta Szólláth Tibor. Snell György püspök mielőtt megáldotta a koszorút hangsúlyozta, hogy az alkotás kifejezi a magyarok egységét.

Az aratókoszorú augusztus 20-ig megtekinthető a bazilikában, majd a Szent Jobb körmeneten is látható lesz.

agrotrend.hu / MAGOSZ

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.