2020.05.25., hétfő , Orbán

Hírek

2018. november 15. csütörtök • 15:00

Magyarország jövője a tét, erősödnie kell az agráriumnak

A vidékfejlesztés létfontosságú, hiszen nemcsak a vidéki, hanem a városi lakosságra is kihat.

Gazdasági súlyán felül, stratégiai ágazatként kell kezelni az agrár- és élelmiszergazdasági szektort, hiszen erős agrárium nélkül elképzelhetetlen a vidék, és ezáltal Magyarország fejlesztése - hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a Virágzó Kesztölc Egyesület és a köztestület által közösen rendezett Magyar Falvak Konferencián.


fotó: NAK

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2017-ben 220 ezer főt foglalkoztattak Magyarországon

a mezőgazdaságban, az agrárium 3,3%-kal részesedett a bruttó hazai termékből (GDP).

- A látszólag alacsony számok mögé nézve azonban hangsúlyozni kell, hogy a mezőgazdaságnak ma már nemcsak az élelmiszeralapanyag-termelés a feladata, hanem

  • a környezet és a természet védelme,
  • a biológiai sokféleség megőrzése,
  • a vidéki életfeltételek javítása,
  • a vidéki munkahelyek megőrzése.

Ezért kulcsfontosságú, hogy hazánkban is a gazdasági súlyán felül, stratégiai ágazatként kezeljük az agrár- és élelmiszergazdasági szektort, és fejlesszük az agráriumot - mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Az elmúlt években jelentős fejlődést tudott felmutatni a hazai agrárium:

2010 óta folyó áron másfélszeresére nőtt az agrárium kibocsátása, ugyanebben az időszakban az agrárexport is 50%-kal bővült.

- Ugyanakkor a hazai agrárium előtt még számtalan kihívás áll, ezekre a nemrégiben bemutatott, a NAK portálján is elérhető többéves fejlesztési programcsomagunkban igyekeztünk válaszokat találni. Azon dolgozunk, hogy a kormányzattal együttműködve megvalósítsuk az ebben foglaltakat, hozzájárulva ezáltal a vidék fejlesztéséhez - mondta Győrffy Balázs.

A NAK elnöke hozzátette: a vidékfejlesztés létfontosságú Magyarország jövője szempontjából, hiszen ez nemcsak a vidéki, hanem közvetve a városi lakosságra is kihat. Ezért is üdvözlendő a kormányzat által meghirdetett Magyar Falu Program, amely új fejezetet nyithat a vidék életében.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.