2021.08.06., péntek , Berta, Bettina

Hírek

2020. július 14. kedd • 07:38

Magyarország Legszebb Birtoka – a családi gazdaság kategória döntősei

Az AGROTREND csoport negyedszer írta ki a Magyarország Legszebb Birtoka díjat azzal a céllal, hogy a vizuális és szakmai szépség alapján példaképeket találjon. Olyan birtokokat keresünk, melyek jó hírét viszik a hazai agrárvilágnak. A lezárult birtokbejárás során a hét kategória (állattenyésztő, családi gazdaság, gyümölcstermesztő, kertészet, precíziós gazdálkodás, szántóföldi növénytermesztés és a szőlészet-borászat) mindegyikében példaértékű gazdálkodókat ismerhettünk meg, most a családi gazdaság kategória döntőseit mutatjuk be.

Nyakas Farm

Nyakas András Hajdúnánás határában 1981 óta foglalkozik állattartással és növénytermesztéssel. A Nyakas család a környék meghatározó szarvasmarha telepével rendelkezik, ahol modern technológiával dolgoznak, s állítják elő a szarvasmarha-tartáshoz szükséges takarmányt. Az Év Agrárembere 2017 kitüntető díj Állattenyésztés kategóriájának pályafutását a helyi termelőszövetkezetben kezdte, 1981-től pedig már baromfitenyésztő és állatkereskedő vállalkozása volt. Gazdaságában 1995-ben 25 vemhes üszővel kezdődött el a tejtermelés. A hajdúnánási farm ma már az ország egyik legmodernebb és legnagyobb tejelő szarvasmarha telepével és tehénállományával rendelkezik. A cég mintegy 1800 hektáron gazdálkodik, az állatállomány közel 4800 darab Holstein-fríz fajtájú szarvasmarhából áll.

A cég 5 telephelyén évi 23 millió liter tejet állítanak elő. A területeik hasznosítása a vetésforgót szigorúan betartva történik, fő növényük a silókukorica, ami a telep tejelőtehén állományának takarmányozására szolgál. Az öntözött terület nagysága eléri a 480 hektárt, e téren a jövőben még több bővítést terveznek.

A gazdaság stabil vevőkörrel rendelkezik, a megtermelt tej legnagyobb hányadát Gyulafehérvárra viszik. Lokálpatrióta lévén rendezvények szervezésével, szponzorálásával segíti városát, iskolákat, civil szervezetek támogat. Egyebek mellett az ő kezdeményezésére indították el az Arató Fesztivált, amelynek fő támogatója, és ami hosszú évek óta a város egyik legnagyobb tömegrendezvénye, erről a birtokbejárásunk során is beszélt. A Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének megbecsült és elismert tagjaként, rendszeresen szakmai napoknak és egyéb szakmai, szervezeti rendezvényeknek, ad helyet.

Nyakas András tevékenységét 1999-ben a Földművelésügyi Minisztérium „Aranykoszorús Gazda” kitüntetéssel, 2009-ben a Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat Arany Sándor-díjjal ismerte el. 2012-ben Hajdúnánás Város Képviselőtestülete Csiha Győző díjjal jutalmazta a város gazdasági fejlődésének elősegítéséért. 2016-ban a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete az Év Tenyésztője díjjal tüntette ki. Az évek során elindult a generációváltás, az irányítás fokozatosan átkerül fiai, az agrármérnök végzettségű András és Tamás kezébe.

 

Micskei Major

A Micskei Major tulajdonosa Micskei Sándor 2004 óta gazdálkodik a Hajdú-Bihar megyei Berettyóújfalu külterületén.  2010-ben 62 anyajuhot vásárolt, mely állomány 2 éven belül 300 darabosra bővült. 2012-ben három családtagjával együtt hozta létre a családi gazdaságot. Kezdetben juhtenyésztéssel indult, majd a gazdaságot tovább fejlesztették  20 db anyakoca tartással, valamint évi 3-400 baromfi eltérő célú tartásával, és magyar tarka típusú szarvasmarha tartásával. Az állatállomány ellátására, a takarmány előállítására a gazdaság 120 ha földterülettel rendelkezik, 37 ha legelő, 18 ha kaszáló és 65 ha szántó, mely szántóterületek Konyártól- Nagyrábéig helyezkednek el. 2013-ban turisztikai tevékenységgel, egy állatsimogatóval bővült a vállalkozás, mely mellett falusi vendéglátással várják a kisebb-nagyobb csoportokat.

2014-ben a felszámolták a sertésállományt, és az árutermelő juh állományt, és Berrichon du cher (francia húsjuh) tenyészjuh tartását kezdték el, francia import állománnyal. Jelenleg 100 db juh és 22 db szarvasmarha, 300 baromfi, és 6 sertésből áll az állatállományuk.

2013-tól elkezdték az erőgép és eszközpark fejlesztését, jelenleg 6 erőgép áll rendelkezésre, valamint talaj és növényápolási műveletekhez tartozó gép - eszköz sor, a növénytermesztési feladatok ellátására.

2014-től a családi gazdaság fő profilja a növénytermesztési ágazat felé fordult. Jelenleg 470 ha fölterület van a gazdaság művelésében. Kisebb mértékben kertészeti növényeket, csemegekukorica, borsó, javarészt takarmánynövényeket (árpa, repce, kukorica, napraforgó, cirok, szálas takarmány) termesztenek. Jövőbeni célkitűzéseik között szerepel napelemes rendszer fejlesztése, szilárd útburkolat kiépítése a bevezető és belső utakon, valamint a gép- és eszközállomány fejlesztése a precíziós gazdálkodás útján.

 

Hársházi Péter e.v.

Hársházi Péter 26 éve, 1993-ban kezdte a vállalkozását a Somogy megyei Szentgáloskéren. A gazdálkodás először 3 hektáron indult babtermesztéssel. Ez az évek során alternatív növényekkel, kömény, lencse, tarkabab telepítésével egészült ki és emellett ópiátmák termesztéssel is foglalkozott. A vállalkozás folyamatos fejlődésen ment keresztül majd inkább a gabona és a kukorica termesztése felé fordult. Mára egy 287 hektáron gazdálkodó, valódi családi vállalkozássá nőtték ki magukat. A 26 év alatt nem csupán a saját földterület nőtt, hanem a gépészmérnök tulajdonos a gazdaság minél jobb gépellátását is nagyon fontosnak tartotta. Ma már egy teljesen gépesített szárító és minden a gazdálkodáshoz szükséges gép a rendelkezésükre áll, ahhoz, hogy a családi vállalkozás a saját tulajdonú terület mellett bérmunkában 1100 hektáron gazdálkodjon.

A vállalkozás a modern gépekkel a precíziós gazdálkodás mellett tette le a voksot. Búzát, árpát, kukoricát, cukorrépát és repceét termesztenek. Hársházi Péter 1999-ben vásárolta meg azt a területet, melyen zöldmezős beruházásként épült fel a vállalkozás telephelye.

A termény tárolására 5 magtár épült meg - a legnagyobb, 5000 tonna kapacitású pályázati forrásból a többi önerőből - és jelenleg is folyamatban van még további kettő építése. A tulajdonos a vállalkozás első pillanatától a fenntartható gazdálkodásban hisz. Mechanikusan irtják a gyomot, és igyekeznek minél teljesebb körűen megvalósítani a kemikáliáktól mentes termesztést. A családi vállalkozás ismert és elismert a kis Somogy megyei településen.

Hársházi Péter kiváló munkáját a szakma is elismerte, háromszor kapta meg az Ifjú Gazda díjat és szintén háromszor érdemelte ki az agrárkamara által szervezett rendezvényen Somogy megye Mezőgazdasági Vállalkozója címet. Szakmai szlogene így foglalható össze:„a földet csak kölcsön kaptuk”!

agrotrend.hu

 

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.