2022.05.28., szombat , Emil, Csanád

Hírek

2020. július 22. szerda • 12:34

Magyarország Legszebb Birtoka – a gyümölcstermesztő kategória döntősei

Az AGROTREND csoport negyedszer írta ki a Magyarország Legszebb Birtoka díjat azzal a céllal, hogy a vizuális és szakmai szépség alapján példaképeket találjon. Olyan birtokokat keresünk, melyek jó hírét viszik a hazai agrárvilágnak. A lezárult birtokbejárás során a hét kategória (állattenyésztő, családi gazdaság, gyümölcstermesztő, kertészet, precíziós gazdálkodás, szántóföldi növénytermesztés és a szőlészet-borászat) mindegyikében példaértékű gazdálkodókat ismerhettünk meg, most a gyümölcstermesztő kategória döntőseit mutatjuk be.

Almakúti Kft.

Egy holland kereskedelmi delegáció látogatása utáni ötlettől vezérelve 1995-ben hozták létre az Almakúti  gyümölcsöst Zalaszántón. Öt év elteltével már a magyar piac almaszükségletének 10 százalékát az Almakúti szállítja. Jan van Kessel, az Almakúti Kft. megálmodója és mentora 2008-ban elhunyt, de amit maga után hagyott, az egy olyan korszerű gazdaság, mely készen áll a jövő kihívásaira.

A gazdaság területe 215 hektár melyből nettó 88 hektárnyi ültetvényen több, mint 400.000 almafa áll, melyen évente összesen kb. 4.5 millió kg alma terem. Emellett 4 hektáron kajszibarackfákat telepítettek Tomcot, Perlecot, Sunnycot és Ladycot fajtákat.  Az összes telepítésre kerülő facsemete növény egészségügyi igazolással ellátott, vírusmentes példány.

Az elmúlt  évek tapasztalatai rámutattak, hogy a zalai térség és az éghajlat igen alkalmas legkiválóbb minőségű prémiumáru termesztésére. A talaj és a napsütéses órák száma lehetővé teszi az ízletes, jó színezetű, magas cukortartalmú és kemény húsú magyar gyümölcs termelését mely a hosszú hűtést is jól tűri. A cég az öntözést nagyon fontosnak tartja, a gyümölcsösből kb. 20 hektár esőztető berendezéssel van ellátva, a fennmaradó területen pedig csöpögtető öntözőrendszer működik. Az Almakúti területén egy kút is rendelkezésre áll vízelvezető árkokkal. Az öt víztározó kapacitása összesen kb. 70.000 m³. Az Almakúti Kft. arra törekszik, hogy a növény védőszerek és a műtrágyák használatát  a minimális mértékűre korlátozza. A Kft. az Univer egyedüli magyar beszállítója, mely vegyszermentes almáikat bébiétel előállítására használja. Céljuk, az olyan ellenálló almafák kikísérletezése melyek termesztése során a növény védőszerek felhasználása még inkább visszaszorítható lenne. A kutató munka terén együttműködnek a Budapesti Corvinus Egyetemmel, a Keszthelyi Egyetemmel, továbbá szoros kapcsolatot tartanak a Debreceni Egyetemmel is.

A birtokot Dick van Maurick mutatta be a zsűrinek, aki az almáskert szépségei mellett a vele való munka nehézségeit sem hallgatta el. A holland termelő hangsúlyozta, olyan gyümölcsöket szeretnének Zalaszántón termeszteni, ami a világ minden piacán megállja a helyét és a legszigorúbb kritériumoknak is megfelel!

 

Hajdúdorogi Bocskai Növénytermesztési Kft.

A Hajdúdorogi Bocskai Növénytermesztési Kft. 1993-ban alakult, nagyobb részt meggy, de emellett cseresznye, alma és diótermesztéssel és értékesítéssel foglalkozik. A Kft. egy cégcsoport része, mely a korábbi termelőszövetkezetből alakult meg és a gyümölcstermesztés mellett, növénytermesztő valamint állattenyésztő üzletáguk is van, székhelyük és telephelyük a Hajdú-Bihar megyei Hajdúdorogon található.

A cég 180 hektáron gazdálkodik, állandó létszáma 35 fő, és emellett integrátorként és szolgáltatóként is tevékenykedik. 2003 óta a környékbeli termesztőkkel együtt egy gyümölcsértékesítő kft-t, illetve egy csemegekukorica csoportot is alapítottak. A fenntartható gazdálkodásban hisznek.

Az elmúlt időszakban intenzifikálták a termelést, öntözéses gazdálkodást folytatnak, melyhez egy 4000 köbméteres medencét építettek, melyet mélyfúrású, szűrőberendezéssel ellátott kúttal táplálnak, ezáltal egy 40, egy 50 és egy 28 hektáros termőterületet tudnak öntözni csepegtetéses rendszerrel. A gyümölcsültetvények többsége Hajdúdorogon és Újfehértó külterületén található. A 100 hektárnyi ipari meggyet rázógéppel és kézierővel takarítják be, fő piacuk a hazai konzervgyárak, kisebb mértékben a fagyasztócégek vásárolnak tőlük. A Kft. a gyümölcs mellett a szántóin még intenzív növényeket termeszt, kukoricát és zöldborsót, illetve van egy, a környékbeli gazdálkodókat kiszolgáló gazdaboltjuk és egy gázolajtöltő állomásuk is.

A birtokbejáráson, a zsűri illusztris tagjának dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárnak a kft. ügyvezető igazgatója, Bódi Mihály mutatta be a birtokot. A Kft. tervei között az öntözés teljessé tétele mellett a gépparkjuk további, folyamatos modernizációja szerepel.

 

ifj. Szappanos Gábor

Idősebb Szappanos Gábor 1997-ben kezdte a gyümölcstermesztést a Bács-Kiskun megyei Kerekegyházán egy 4 hektáros területen. A kezdetek óta besegített a fia is a munkába így az évek során valódi családi vállalkozássá nőtték ki magukat. Jelenleg 70 hektárnyi földet művelnek, melyből több mint 50 hektár a saját, melyen kajszit, cseresznyét, meggyet, szilvát és almát termesztenek.

Nagy büszkeségük, hogy az iskolagyümölcs program keretében 10 ezer gyermeket látnak el egészséges és hazai termelésű gyümölccsel. A kerekegyházi telephelyükön lévő 400 tonna kapacitású hűtőház 2003-ban készült el.

10 állandó alkalmazottjuk van emellett szezonban idénymunkásokat is alkalmaznak. A fenntartható és hosszú távú gazdálkodásban és gyümölcstermesztésben hisznek. Igyekeznek minél kevesebb vegyszert használni, termékeiket pedig bevásárlóközpontoknak és nagyobb megrendelőknek értékesítik. Tevékenységük során a többi termelővel együttműködnek. A környezetvédelem mellett a társadalmi felelősségvállalást is fontosnak tartják, illetve a helyi önkormányzatot is mindenben segítik. Jövőbeni céljaik között a gyümölcs mellett a zöldségtermesztés nagyobb volumenű elindítását tervezik, melyet a jelenlegi karalábé mellett más termékekkel is szeretnének bővíteni.

Ifjabb Szappanos Gábor a birtokot bemutatva a terméshozam tekintetében a gyümölcstermesztőket idén is sújtó rossz időjárást emelte ki. A Szappanos család azt tartja, hogy tevékenységük során nem az egyéni gyarapodás, hanem a hazai gyümölcságazat sikere az elsődleges elérendő cél!

 

agrotrend.hu

 

 

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.