2020.10.20., kedd , Vendel

Hírek

2020. július 24. péntek • 13:03

Magyarország Legszebb Birtoka – a kertészet kategória döntősei

Az AGROTREND csoport negyedszer írta ki a Magyarország Legszebb Birtoka díjat azzal a céllal, hogy a vizuális és szakmai szépség alapján példaképeket találjon. Olyan birtokokat keresünk, melyek jó hírét viszik a hazai agrárvilágnak. A lezárult birtokbejárás során a hét kategória (állattenyésztő, családi gazdaság, gyümölcstermesztő, kertészet, precíziós gazdálkodás, szántóföldi növénytermesztés és a szőlészet-borászat) mindegyikében példaértékű gazdálkodókat ismerhettünk meg, most a kertészet kategória döntőseit mutatjuk be.

Dömsödi János

Dömsödi János 1984 óta foglalkozik paprika hajtatással a Csongrád-Csanád megyei Szentesen. Családi vonalon, édesapja után örökölte a kertészkedés szeretetét, aki még 2-3 holdon gazdálkodott. A Szarvasi út mellett fekvő gazdaság területe 1,3 ha, melyből a fóliák nettó területe 4400 m2. Hagyományos módon, talajon termelnek, a palántákat is a gazdaságukban nevel gázfűtésű fóliasátor alatt. A gazdaságot a szülők viszik, a munkákban nagy segítségükre van a két felnőtt fiú is.

Évente 21.000 darab palántát ültetnek, a betakarítás júniustól egészen november közepéig tart. Évente 13 kg termést szedünk le négyzetméterenként. A termesztés során törekednek a környezettudatos technológiára. 2-3 évente végeznek szerves trágyázást, évközben pedig talaj vizsgálatok alapján történik a tápanyag- utánpótlás.

A kémiai növényvédelem helyett már hosszú évek óta az integrált- biológiai növényvédelmet folytatnak, ezzel is csökkentve a környezetterhelést. Dömsödi János alapító tagja (2002) a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének. Több évben is végzett különböző kísérleteket a szövetkezet megbízásából és minden új technika, technológiai megoldás iránt nyitott.

A Dömsödi birtokot a tulajdonos mutatta be Ledó Ferencnek, a FruitVeb, Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökének, aki régi kollégájaként beszélgetett vele. Dömsödi Jánosnak 2012 és 2019-ben a DélKerTÉSZ a „Legjobb kertész” kitüntető címet adományozta a kistermelő kategóriában. Arra törekszik, hogy gazdasága az alkalmazott környezetbarát technológiával jó minőséget és magas hozamot érjen el.

Farkas Kertészet

Farkas Milán feleségével, Szögi Mónikával 2000-ben kezdett gazdálkodni a Csongrád-Csanád megyei Üllésen. Kezdetben 1000 m2 felületen, kislégterű hidegfóliában paprikát termesztettek talajon, majd a kertészetet különböző pályázatok, kedvező kamatozású hitelek és saját erő segítségével folyamatosan fejlesztették. Ma már 1,7 hektáron, fűtött fóliában, üvegházban termelnek TV paprikát. 

A gazdaság családi gazdaságként működik, bíznak abban, hogy az általuk felépített kertészetet négy gyermekük közül valamelyik tovább folytatja. 2004-ben 7.000 m2-rel növelték a felületet, ekkor a fóliák teljes hajtatott felülete 13.325 négyzetméterre növekedett. 2006-2007-ben a fejlesztéseknek köszönhetően a fűtetlen fóliákat fűthetővé tették, mely lehetőséget adott a korábbi ültetésre így a betakarítást már április elején el tudják kezdeni.

2009 óta tagjai a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének. Az elmúlt 10 évben, mióta a DélKerTÉSZ tagjai, a megtermelt paprika teljes mennyiségét oda értékesítik. A palántaneveléstől a tenyészidő végéig szaktanácsadót alkalmaznak, és a teljes felületen integrált-biológiai növényvédelmet folytatnak, amely hozzájárul a minőségi, biztonságos élelmiszer előállításhoz, az egészségügyi követelmények betartásához, valamint jelentős növényvédőszer megtakarítást eredményez. 2019 és 2020 folyamán 100 kW-os napelemparkot építettek, ezáltal a villamosenergia fogyasztásuk 2/3-át tudják megújuló energiaforrással ellátni.

A birtokbejáráson Mónika mutatta be a gazdaságot.  Az évek során a régi korszerűtlen fóliákat szakaszos ütemezésben egy korszerű 4 m vápamagasságú 11 hajós fóliablokká építették át.  2019-ben holland mintára korszerű üvegházat és manipuláló csarnokot építettek. Mind a fóliablokkban, mind az üvegházban klímakomputer vezérli és hangolja össze a fűtést, szellőztetést, öntözést és a tápanyag utánpótlást. A teljes felületet geotermikus energiával fűtik, ezáltal januártól egészen november végéig tudnak paprikát termelni. Évente 380 tonna TV-paprikát szállítanak a szentesi Délkertészhez.

Green-Coop

A Green-Coop Hungary kertészete Győr külterületén, a korábbi városi dísznövénykertészet helyén gazdálkodik. A 2018-ban elkezdett, mintegy 3 milliárdos összegből megvalósult beruházás 2019. májusban fejeződött be, fő tevékenységük a paradicsomtermesztés. A cég a szlovák központú Green-Coop Szövetkezettel közös, annak részeként gazdálkodik.

Összesen 4 fajta, 2 cherry, egy koktél és egy fürtös paradicsomot termesztenek a piac igényeinek megfelelően. A gazdálkodás egy 7 hektáros területen folyik, melyen összesen 800-1000 négyzetméteres raktárkapacitás, irodák és szociális helyiségek is találhatók. A modern ültetvény gépesítése teljes körű, holland csúcstechnológiával ellátott.

A fenntartható gazdálkodás érdekében geotermikus energiát használnak, emellett telepített gázzal fűtik a sátrakat és biológiai növényvédelmet használnak a gazdálkodásban.

A birtokbejáráson Vindics Zsolt operatív vezető mutatta be az új üvegházi beruházásukat és a tevékenységüket Szerdahelyi Róbertnek, az Erste Bank kkv-üzletág vezetőjének. A cég korábban tagja volt a Rábaközi TÉSZ-nek, jelenleg pedig a Green-Coop Szövetkezet tagjaként termékeik Szlovákia és Csehország piacaira is kerülnek.

agrotrend.hu

 

 

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.