2021.08.06., péntek , Berta, Bettina

Hírek

2020. július 14. kedd • 10:58

Magyarország Legszebb Birtoka – a precíziós gazdálkodás kategória döntősei

Az AGROTREND csoport negyedszer írta ki a Magyarország Legszebb Birtoka díjat azzal a céllal, hogy a vizuális és szakmai szépség alapján példaképeket találjon. Olyan birtokokat keresünk, melyek jó hírét viszik a hazai agrárvilágnak. A lezárult birtokbejárás során a hét kategória (állattenyésztő, családi gazdaság, gyümölcstermesztő, kertészet, precíziós gazdálkodás, szántóföldi növénytermesztés és a szőlészet-borászat) mindegyikében példaértékű gazdálkodókat ismerhettünk meg, most a precíziós gazdálkodás kategória döntőseit mutatjuk be.

Farkas Lajos

Farkas Lajos egyéni vállalkozóként 1994-ben kezdett gazdálkodni a Hajdú-Bihar megyei Nádudvaron. Kezdetben 5 hektár saját földje volt, mára már 200-250 hektáron termeszt szántóföldi növényeket, mely mellett 1100 hektáron végez gépi szolgáltatásokat. A gazdaságban a tulajdonos mellett még kettő munkatárs dolgozik. A kezdeti egyetlen traktort mára modern géppark váltotta fel, 5 db különféle teljesítményű John Deere traktor, kombájn, automata vetőgép és Väderstadt talajművelő gép. A gazdaság búza, kukorica, árpa, napraforgó és repce földeket művel, a megtermelt növényeket pedig a helyi takarmánykészítő üzemnek értékesíti.

Farkas Lajos gazdasága – a KITE Zrt. telephelye mellett lévén – az elsők között vezette be és próbálta ki a precíziós gazdálkodást. A fenntarthatóság mellett a minimális talajművelést kezdték el, emellett a növénytermesztést minimális vegyszer és műtrágya kijuttatással végzik. A gazdaság a KITE Zrt-vel együttműködve az innováció terén sok próbálkozásban részt vesz.

A precíziós gazdálkodás kapcsán például a számlázáshoz szükséges papírmunkát is egy teljesen automatizált rendszer végzi, mely térkép alapján tartja számon a megművelt területeket. A jövőre vonatkozóan a tervek között az öntözésfejlesztés szerepel, illetve a birtokméretet szeretnék növelni és a gépeket folyamatosan modernizálni.

 

Tápió Táj Kft.

A Tápió-Táj Kft. 2003-ban kezdett gazdálkodni a Pest megyei Sülysápon. Szántóföldi növényzettermesztéssel foglalkoznak. 2000 hektáron termesztenek őszi kalászosokat, búzát, árpát, valamint kukoricát, napraforgót és repcét, lucernát. 500 hektárt integrálnak és a KITE Zrt-vel együttműködve 4 éve indították el a precíziós gazdálkodást.

Ennek keretében a gazdálkodás során a talajvizsgálat és a műtrágya differenciált kijuttatására kerül sor, valamint a talajmunkában is olyan gépeket alkalmaznak, amik csökkentik a forgatásos művelést, és a vetés során is differenciált kijuttatással dolgoznak. Egészen a kezdetek, vagyis 2003 óta alkalmaznak mikrobiológiai készítményeket, az integrált gazdálkodás és növényvédelem mellett.

A Kft. által művelt területek Sülysáp, Úri, Mende illetve Maglód, Tápióság és Tápiószecső külterületein találhatók, ezek egy része Natura-2000-es illetve nitrátérzékeny terület. A cég 2010 óta szárítóval is rendelkezik, valamint 12 ezer tonnás raktárkapacitása van, 4 db síktároló révén. Az értékesítés terén is együttműködnek a KITE Zrt-vel illetve a Glencore Kft-vel. Tevékenységük mindenben megfelel a hatályos szakmai követelményeknek, a géppark zömében John Deere gépekből áll, melyek a precíziós gazdálkodás kapcsán gps –antennával, a betakarítógépek pedig hozammérővel is felszereltek. A cég idén egy önjáró permetezőt is vásárolt a szakszerű, differenciált kijuttatás érdekében, továbbá a közeljövőben a jelenlegi kombájnokat is szeretnék lecserélni.

A birtokbejáráson a Kft. működését Sebestyén Csaba ügyvezető mellett Dublinszki Andrea, a KITE Zrt. marketing és kommunikációs főosztályvezetője mutatta be.

 

Újpetrei Gazdák Zrt.

Az Újpetrei Gazdák Zrt. 2015-ben alakult meg egy korábbi Zrt-ből kiválva. A Baranya megyei Újpetre településen gazdálkodó cég fő tevékenységként szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik emellett egy sertéstelepük is van.

A búza, árpa, napraforgó, repce és kukoricatermesztést 2000 hektáros területen végzi a cég, mintegy 50 alkalmazottal.

A Zrt. által megművelt területek Újpetre, Pécs-Devecser, Bókány és Kistótfalu külterületein fekszenek, a telephely Újpetrén található. A precíziós és fenntartható gazdálkodást végző cég modern, a kor követelményeinek mindenben megfelelő, gps-antennával ellátott gépparkkal rendelkezik. A telephelyen szárító és több ezer tonnás raktárkapacitás segíti a gazdálkodást.

Ollós Gábor a Zrt. egyik vezetője a birtokbejáráson a precíziós szárító mellett a 60 darabos traktormúzeumot is bemutatta a zsűrinek.

agrotrend.hu

 

 

 

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.