2022.06.28., kedd , Levente, Irén

Hírek

2020. július 16. csütörtök • 09:27

Magyarország Legszebb Birtoka – bemutatjuk a szántóföldi növénytermesztő kategória döntőseit

Az AGROTREND csoport negyedszer írta ki a Magyarország Legszebb Birtoka díjat azzal a céllal, hogy a vizuális és szakmai szépség alapján példaképeket találjon. Olyan birtokokat keresünk, melyek jó hírét viszik a hazai agrárvilágnak. A lezárult birtokbejárás során a hét kategória (állattenyésztő, családi gazdaság, gyümölcstermesztő, kertészet, precíziós gazdálkodás, szántóföldi növénytermesztés és a szőlészet-borászat) mindegyikében példaértékű gazdálkodókat ismerhettünk meg, most a szántóföldi növénytermesztő kategória döntőseit mutatjuk be.

Baki Agrocentrum Kft.

A Baki Agrocentrum több mint 25 éves múltra visszatekintő Zala megyei 100 % - os magyar tulajdonban lévő családi agrárvállalkozás, mely mára cégcsoporttá fejlődött. Nemzetközi gabonakereskedelemmel, szaktanácsadással, szántóföldi növénytermesztéssel, baromfitenyésztéssel, valamint vetőmag előállítással foglalkoznak. A cégcsoport termelési üzletága - melynek zászlóshajója a Hahóti Várdomb Kft. - 2 650 hektáros területen gazdálkodik Hahót, Bak és Zalatárnok községek körüli területeken. Az alapító generáció 1994-ben indította útjára a vállalkozást, amelyet ma már a második generáció irányít, miközben az alapítók tanácsaikkal, tapasztalataikkal segítik a cégcsoport működését.

Csoportszinten a család több mint 70 munkavállalót foglalkoztat. A termelő tevékenységen belül a szántóföldi növénytermesztés a meghatározó, ahol búza, repce, napraforgó, kukorica és szója kultúrákat termesztenek. Vetőmagüzemükben évente 1200-1500 tonna kalászos vetőmagot állítanak elő, emellett előnevelt és hízópulyka tartással is foglalkoznak. A vállalkozásnak 2 szárítóüzeme van, és 30 ezer tonna tárolókapacitással rendelkeznek. A termelés központja Pölöske-Barnakpuszta, ahol a meghatározó tároló egységek és a fő szárítóüzem is működik.

A cég a precíziós gazdálkodás iránt elkötelezett, annak eszközeit használja, és ebben a szellemben, intenzív növényvédelmi és tápanyag utánpótlási technológiák alkalmazásával gazdálkodik. A cégcsoport saját területein hosszú évek óta fajtakísérleteket, fajtabemutatókat is tart, amely megalapozza a régióban jól teljesítő, megfelelő fajták kiválasztását. A minőségi, toxinmentes és piacképes termények valamint a jó minőségű vetőmag előállítás érdekében gabonalabort működtetnek. A cégcsoport input anyag szükségletét a 25-30 helyi termelő által működtetett közös Szövetkezeten keresztül szerzi be, ezzel is törekedve a technológiák egységesítésére, és a jobb piaci pozíciók elérésére.

A céget Balogh Ádám ügyvezető mutatta be a birtokbejárás zsűrijének, aki elmondta, hogy jövőbeni terveik között a precíziós gazdálkodás további fejlesztése és az irányítás hatékonyabbá tétele mellett az öntözésfejlesztés, valamint a még jobb minőségi termények előállítása szerepel. Mottójuk: Minőséget a vevőknek - családi vállalkozásban több generáció együttműködésében!

 

Versivet Kft.

A Versivet Kft. 2006-ban alakult meg 100 %-os magyar családi vállalkozásként, Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A cég telephelye és székhelye Kétpó településen található.  A fő tevékenységi kör a szántóföldi növénytermesztési szolgáltatás, melyet bérelt területeken, közel 1000 hektáron végeznek. Jelenleg 100 ha őszi árpa, 13 ha őszi tritikálé, 450 ha napraforgó, 38 ha lucerna, 42 ha őszi káposzta repce, 240 ha őszi búza, 4,3 ha csemege kukorica  és 70 ha takarmány kukorica termelése folyik. 48,64 hektáron vesz részt a cég az AKG programban.

A kétpói telephelyen van egy 1200 nm2-es gabonatároló, amely megkönnyíti az adott időszakban a betakarított termés tárolását, esetleg tovább tároltatását is. A termelt termékeknek biztos piacuk van, az évek alatt kialakult, biztos és korrekt felvásárlókkal. A Versivet Kft. 2015-ben állattenyésztéssel is bővítette a tevékenységi körét.

A mezőhéki szarvasmarha telepükön évente 150 db hús hasznú szarvasmarhát nevelnek. Leválasztott borjúként vásárolnak, és hízó marhaként értékesítenek általában külföldre. Árbevételük másik forrása a növénytermesztési szolgáltatás mellett a mezőgazdasági gépi szolgáltatás.  

A birtokot a zsűrinek Vetési Gábor és felesége mutatta be, akik elmondták, hogy közel 2500-3000 hektáron végeznek különböző gépi szolgáltatásokat, a szántástól a betakarításig, a környéken gazdálkodó őstermelők, szövetkezetek részére. Gépparkjukban New Holland erőgépek (120 LE- 430 LE) és a Väderstad munkagépei találhatók.  A folyamatosan modernizált gépparkkal így hatékonyan, gyorsan és nem utolsó sorban gazdaságosan tudják végezni a különböző munkálatokat.

 

Agroföldes Kft.

Az 1991-ben alakult Agroföldes Kft. a korábbi termelőszövet utódjaként a Hajdú-Bihar megyei Földesen gazdálkodik. Tevékenységük a fő szántóföldi növénytermesztés mellett, a mezőgazdasági bérszolgáltatás, a tejelő tehéntartás-tejtermelés, az árutojás termelés-jércenevelés, valamint a terményszárítás és tárolás.

A Kft. ma már teljesen családi kézben lévő vállalkozás, mely a felsorolt tevékenységeket egy cégcsoport keretében végzi. 3000 hektáron gazdálkodnak, melyből 1200 hektár saját, a többi bérelt terület. Szántóföldi növénytermesztés keretében kukoricát, búzát, napraforgót és vetőborsót termesztenek. A cég a családtagok mellett 250 embert alkalmaz összesen cégcsoport szinten.

A szántóföldek Földesen és Püspökladány környékén helyezkednek el, jó minőségű alföldi feketeföldek, jelentős részük öntözhető. A központi telephelyen Földesen van. A Kft.-nek a növénytermesztés mellett 500 tejelő szarvasmarhája van, melyek naponta 10 ezer kilogramm tejet adnak. A cég a fenntartható gazdálkodást szem előtt tartva a robotizálás és a modernizálás irányába tart. A Debreceni Egyetemmel együttműködve, a legújabb technológiákat alkalmazva és kutatva végzi tevékenységét. A növénytermesztésben integrált növényvédelmet alkalmaznak. Más társaságokkal is együttműködnek, az Alföldi Tej Kft. egyik tulajdonosai, fontos stratégiai partnerük még a KITE Zrt.

A birtokot Őzse Ildikó mutatta be élő bejelentkezésünkkor Fórián Zoltánnak, az Erste Agrár Kompetencia Központ, vezető agrárszakértőjének. Elmondta, hogy a gépparkjukat folyamatosan újítják, jövőbeni terveik között szerepel a szarvasmarhatelep fejlesztése, illetve egy elnyert energetikai pályázat keretében napelemes rendszert telepítenek a telepen és új istállókat is szeretnének beállítani a termelésbe.

agrotrend.hu

 

 

 

 

 

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.