2020.02.20., csütörtök , Aladár,Álmos

Hírek

2019. július 12. péntek • 21:16

Magyarország Legszebb Birtoka 2019 Díj hetedik napi zsűrizés

Birtoklátogató utunk utolsó hetének első zsűrizési napján egy virágkertészetben, egy állattenyésztő birtokon, egy kertészetben és egy szántóföldi növénytermesztő gazdaságban jártunk.

Hegede Kertészet Kft., Helvécia - a kertészet kategória döntőse

 

Az 1984 óta működő vállalkozásban már rengeteg dísznövényt termesztettek és a fenyőfélék sem voltak kivételek ezek alól. Azonban a tapasztalatok azt mutatták, hogy olyan évelőkre van szükség, amit az emberek is keresnek és nagy igény van rájuk.

Maga a birtok 90 ha földterülettel rendelkezik, amiből 1 ha birs ültetvény is helyet kapott a 10 hektáros kertészet mellett. Több, mint ezer fajta dísznövényből válogathatnak a vásárlók, ahol olyan különlegességek is helyet kapnak, mint a vízinövények, az árnyékkedvelők, a páfrányok, a fűszernövények, de a medencék és a sziklakertek is.

A gazdaságban hagyományos módon működik az öntözés, így a fölösleges vizet képes magába szívni a homok. Magyar és litván tőzeget alkalmaznak, német földkeverőgépet használnak és a műtrágya granulátumnak köszönhetően pompáznak ilyen magas minőségben a növényeik. A kertéset folyamatosan bővül és növekszik, így anyanövény telepeik is vannak, aminek köszönhetően a saját szaporítóanyagukat tudják használni.

A vállalkozás nagy büszkesége, hogy az ország számtalan nagyvárosának közterületeit díszítik a kertészetükben előállított gyönyörű virágok.

A Hegede Kertészeti Kft. telephelye teljes mértékben közművesített és minden, a kornak megfelelő és elvárt infrastruktúrával rendelkezik. Alapítóját munkásságáért a Dísznövényszövetség és Terméktanács kétszer is kitüntette, Helvécia díszpolgárává vált és az Év Vállalkozója címet is elnyerte kimagasló szakmai sikereinek köszönhetően.

Fekete Lovas Farm, Kiskunfélegyháza - az állattenyésztés kategória döntőse

A Kiskunfélegyházán fekvő birtok két hatalmas területre oszlik szét. Az egyik az országos viszonylatban is teljesen egyedülállónak számító western lovas tanya, a másik pedig az 1800 hektáron elterülő szabadtartásban lévő húsmarha gazdaság.


Megközelítőleg 800 anyatehén a legtermészetesebb módon él egy teljes biogazdaságban és semmilyen vegyszert nem használnak egyik tevékenységükhöz sem. A marhák egész nap a szabadban vannak és csak télen kapnak kiegészítő takarmányt, amikor a legelők már kiüresedtek.

Az állományt magyartarka, limousin és blonde d'aquitaine törzsállomány és végtermékelőállító keresztezett utódok alkotják, a körülöttük való munkát saját tenyésztésű, kiemelkedő képességű Amerikai Quarter horse lovakkal látják el.

Az egész birtok amerikai stílusban épül fel, a “Fekete Lovastanya” is ezt idézi az idelátogatóknak, ahol az országos western rodeo versenyt is meg szokták rendezni.A birtok festői szépségét egy tanya teszi teljessé, ami körül két tó is elhelyezkedik, ami mellett az állatok is remekül érzik magukat.

A tulajdonos már gyermekként tudta, hogy lovas akar lenni, Hódmezővásárhelyen végzett állattenyésztő agrármérnökként. Három gyermek
büszke édesapja a legidősebb fiú, hétéves kora óta nyeregben ül és már western versenyeken dobogós helyezéseket ér el, a középső kislány, szintén hétéves kora óta ül a nyeregben, a legkisebb kislány fél éves kora óta lovagol.

Hódkertész Kft., Hódmezővásárhely - a kertészet kategória döntőse

A 11 hektáros birtokon hidrokultúrás paradicsom, kígyóuborka és paprika termesztése zajlik. A vállalkozás működésének és fenntartásához szükséges minden tanúsítvány a helyén van és az előírásoknak megfelelően rendben működnek a higiéniai, a környezetvédelmi és a munkavédelmi szempontok is. 

A teljes birtokon termálfűtés érhető el és napelemmel biztosítják az energetikai szükségleteket is. A zöldségek termesztése talaj nélkül történik, teljesen természetes tőzeget használnak, amely a kiváló minőséget eredményező kókuszrostokban nyilvánul meg.

A termesztéshez, az öntözéshez, a szellőztetéshez és a fenntartáshoz szükséges technikát számítógéppel vezérelt automata rendszer biztosítja. Mellék épületeik is kiválóan fel vannak szerelve a kor szükségleteinek megfelelően és öt kilométeren belül három telephellyel is rendelkeznek a hatékonyság növelése érdekében.

Maga a birtok Hódmezővásárhely szélén található, amely rendkívül könnyen megközelíthető.

Hódagro Zrt., Hódmezővásárhely - a szántóföldi növénytermesztés kategória döntőse

A 4200 hektáron gazdálkodó vállalkozás többségében kalászos gabonára, búza és árpa termesztésére specializálódott, de nagyjából 600 hektárnyi napraforgó, 77 hektárnyi cukorrépa és 300 hektárnyi szemescirok is megtalálható, amivel a kukorica helyett kezdtek el foglalkozni az aszályos időjárás miatt.

Horvátországba is jelentős mennyiségű terményt szállítanak és 180 hektárnyi legelővel is rendelkeznek, valamint kimagasló számban takarmányt is biztosítanak a szarvasmarhák részére. Mindemellett vetőmag előállítás is a fő tevékenységeik közé tartozik, amelyet a Szegedi Gabonakutatók együttműködésével hoznak létre.

Nagy mennyiségű baromfi, szarvas- és hízómarha, valamint juhállomány is megtalálható a birtok telepén, ennek értelmében minden olyan minősítéssel rendelkeznek, ami az előírásoknak megfelel, ideértve a környezetvédelmi szempontokat és a munkavédelemmel járó szabályokat is, amely elengedhetetlen a gazdaság sikeres működéséhez.

A birtokon több szárítóüzem, tároló, valamint keverőüzem is helyet kapott, ahogyan a géppark, az állattartó telep, az irodaépület vagy éppen a pihenőpark, ahol a vendégeket fogadják. A festői szépségű tájon két halastó is fekszik, ami mellett egy hatalmas vadászterület is megtalálható.

agrotrend.hu / Magyarország Legszebb Birtoka

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.