2020.07.15., szerda , Henrik, Roland

Hírek

2019. július 02. kedd • 10:56

Magyarország Legszebb Birtoka 2019 Díj második napi zsűrizés

A birtokbejárások második napján állattenyésztő telepen, családi birtokon és szántóföldi gazdaságban zsűriztünk.

Bicsérdi Arany Mező ZRt.- az állattenyésztés kategória döntőse

A Bicsérdi Arany-Mező Zrt. egy komplex mezőgazdasági cégcsoport központi szervezetét alkotja. Céljuk megőrizni a növénytermesztés és az állattenyésztés egyensúlyát, hiszen egyik sem létezhet a másik nélkül és a kettő közösen teremti meg a lakosság élelmiszerrel történő ellátását.  Kapcsolt vállalkozásoknál megtalálható a konvencionális mellett a legszigorúbb Bio Suisse kritériumoknak is megfelelő ökológiai célú szántóföldi növénytermesztés, mely sertéstenyésztéssel egészül ki.

A Zrt. fő tevékenysége a tejelő szarvasmarha tenyésztés, mely 800 holstein-fríz fejőstehén és annak szaporulata révén valósul meg. Az elmúlt évtized folyamatos fejlesztéseinek, illetve a szakmai munkának köszönhetően a tenyészetek különböző rangsorában az országos lista első felében foglal helyet hosszú évek óta.

A tehenészeti telep folyamatos fejlesztései mind állatjóléti szempontokat és ezen keresztül természetesen az eredményes működtetést szolgálják. A telep és a cégcsoport vezetése viszont kiemelt figyelmet fordít az épített környezet rendezettségére, megjelenésére, de természetesen a működtetés szempontjai kapnak elsődleges figyelmet.

A Zrt. működésének másik pillérét a biogáz üzem adja, mely szervesen kapcsolódik a tehenészeti telephez, hiszen a telep szolgáltatja a bekerülő alapanyag jelentős részét, másik oldalról a kimenő anyag egyik felhasználója egyben. Ez utóbbi önmagában is jól mutatja a környezettudatosság és a környezeti felelősség megjelenését a Zrt. tevékenységében.

A gazdaság közel 300 hektáron termeszt bio tökmagot, melyből tökmagolajat készítenek.

 A vállalatcsoport széleskörű kapcsolatrendszert ápol az üzleti partnereken túl helyi intézményekkel, támogatója különböző rendezvényeknek, aktív szerepet vállal az agrároktatás és agrárium, mint potenciális jövőkép népszerűsítésében.

Mozsi-major, Sellye - a családi gazdaság kategória döntőse

A Mozsi Major története hivatalosan 2011-ben kezdődött az őstermelői vállalkozás alapításával, de azt jócskán megelőzte egy éveken át tartó útkeresés, személyiségfejlődés. Mozsgai József okleveles állattenyésztő mérnökként végezett a Kaposvári Egyetemen, majd ugyanitt kereskedelmi menedzseri másoddiplomát szerzett.

Volt a család tulajdonában Ormánságban 30ha használaton kívüli legelő, 10ha-t hozzá lehetett bérelni, húsmarha tartásra kiválóak az adottságok A gondolat fonalán elindulva meglátogattak pár tenyésztőt. Tudták, nem árualapot, hanem tenyészállatot szeretnének nevelni - a terület nagysága is erre volt alkalmas gazdaságilag.

15 pedigrees üszővel és egy tenyészbikával kezdték meg a tenyésztést, mára 80 állat él a telepen. 

A karámrendszer és az épületek helyben kitermelt akácból, legelőtisztításból származó égerdeszkákból épültek. Kialakításukra jellemző, hogy az állatok igényei határozzák meg elhelyezésüket, formájukat. Ez az állat szemszögéből való gondolkodásmód végigköveti a korcsoportok kialakítását, elhelyezését, takarmányozását, de még az egészségügyi kezelő rendszer kialakítását is, egyben biztosítja a fenntartható, természetközeli gazdálkodásmódot.

A természetes anyagok használata miatt az épületekben nincsenek zajok, természetes a felületek érintkezése az állatokkal. Nincsenek hideg, rideg, sérülésre hajlamosító felületek.

Tenyészállataik dobogós helyezéseket érnek el a szakmai versenyeken, a közösségi médiában olyan nagyságú a követőtáboruk, hogy el lehet mondani: a popkultúra részévé tették a húsmarhatartást.

Az általuk nevelt tenyészbikák nevükre hallgatva, kézszelíden kerülnek ki a gazdaságból úgy, hogy a legmagasabb szintű genetika mellett a használhatósági elvárásoknak - gulyakészség, legelőkészség, lábszerkezet, villanypásztor ismeret - messzemenően megfelelnek.

Lagroland Kft., Segesd - a szántóföldi növénytermesztés kategória döntőse

 

Segesd központjában 900 hektáron gazdálkodik a vállalkozás búzával, repcével és napraforgóval. Az elmúlt években megoldották a vízelvezetést a belvizes területeken réselőgép segítségével és a sorköz művelőkbe is műtrágyát helyeznek, ami fokozatosan és folyamatosan kap így tápanyagot.

Számos egyéb újításaik mellett nagyon szoros kapcsolatuk van a helyi önkormányzattal, valamint a méhészekkel is. Terményeik permetezése előtt felhívják a figyelmet a tevékenység pontos időpontjára, hogy a méhészek addig a kaptárakban tarthassák méheiket, bár minden esetben méhkímélő szereket használnák, ettől függetlenül mégis óvatosabban bánnak velük.

A helyi iskolát is segítik, ahol ingyenes mezőgazdasági ismereteket biztosítanak a gyerekeknek, hogy belőlük is kiváló szakemberek válhassanak a jövő agráriumát illetően.

A birtokon 3 hektár területen foglal helyet a gazdaság irodaépülete, a vegyszerraktár, a termény és géptároló, valamint dolgozóiknak is korszerű, teljesen felszerelt öltözőt zuhanyzóval is biztosítanak az előírásoknak megfelelően.

agrotrend.hu / Magyarország legszebb birtoka

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.