2020.07.15., szerda , Henrik, Roland

Hírek

2019. július 03. szerda • 23:36

Magyarország Legszebb Birtoka 2019 Díj negyedik napi zsűrizés

Újra útnak indultunk a birtoklátogatás sorozatunkon, a mai napon egy szántóföldi növénytermesztő birtokon és egy családi gazdaságban jártunk.

Béke Mg. Kft., Hajdúböszörmény - a szántóföldi növénytermesztés kategória döntőse

A társas vállalkozás integrációban működik, ahol a növénytermesztésen kívül állattenyésztéssel is foglalkoznak. 4000 hektáron történik a gazdálkodás, ahol leginkább az állatoknak állítanak elő takarmányt.

A gazdaságot 1955-ben, 127 kataszteri holdon, helyi családok alapították, mára a régió egyik legjelentősebb birtoka, 210 munkavállalóval.

Számos épület helyezkedik el a birtokon, mint a sertéstelep, a marhatelep, a központi egységek mellett a gépműhelyek, de itt van a gazdaság székháza is. Megtalálható egy 26 ezer tonnás tároló, szárító és terményüzem is.

A gazdaság különlegessége, hogy 8 éve áll rendelkezésükre egy biogázüzem, amivel áramot állítanak elő, a maradék hőenergiát pedig rengeteg más dologra is fel tudják használni. A biogázüzem részint szolgálja az energiatermelést, illetve segíti a szarvasmarha- és a sertéstelepen keletkező hígtrágya feldolgozását.

Rövidtávú tervük, a város fenntarthatóságának fejlesztésében veló részvétel, oly módon, hogy a városi területeken keletkezett avart is tervezik feldolgozni a biogázüzemben, és az ebből nyert energiát a közintézmények használhatják majd fel. 

Folyamatosan fejlesztik a gazdaságot és egy saját öntözőrendszert is ki tudtak építeni, amelyet a tápanyagutánpótlásban és a növénytermesztésben is sikeresen tudtak alkalmazni. Sajátos innovációjukat a város energetikai programjában is fel lehetne használni, amivel zöldebb lehetőségeket lehetne biztosítani.

Együttműködnek a helyi mezőgazdasági szakképző iskolával, illetve a Debreceni Egyetem mezőgazdasági karával, okttatási, gyakorlati lehetőséget biztosítnak.

Nem csak talajművelésük, de az egész gazdasághoz való hozzáállásuk is maximálisan környezettudatos.

A birtok nagyon könnyen megközelíthető és nagysága ellenére is nagyon jól bejárható.

Virágoskút Kertészeti Kft., Balmazújváros - a családi gazdálkodás kategória döntőse

A vállalkozás tulajdonosa 39 éve gazdálkodik, 20 éve azonban biogazdaként tevékenykedik. 2002-ig 17 országba exportálta termékeit, mostanra már csak a 80 hektáros saját területén és a 600 hektárnyi bérleményeken dolgozik.

A birtokon megtalálható a magyar tarka, az őshonos baromfi, a bivaly, a mayar lófajták, a parlagi szamár és a rackajuh is, ami mellett 150 féle alma és 50 féle körte is terem. Ugyan nem bolti minőségűek ezek a gyümölcsök, azonban az ízűk kimondottan magyar és eredeti. Üveg-és fóliaháakban bio zöldség-kertészetet működtetnek.

Saját vágóhídjukon mindent feldolgoznak, rendelkeznek húsüzemmel is, ahol leginkább kolbász és sonka kerül előállításra és a gazdaság színességének köszönhetően sajtüzem is van a birtokon, ahol szamártejből, bivalytejből is készítenek sajtkülönlegességeket, túrót, joghurtot és minden tejterméket, amit elő lehet állítani.

A gazdaság tevékenységének változatossága miatt különös figyelmet fordítanak a munkavédelemre, de biogazdálkodás lévén a környezetvédelmi szempontokat tartják a legfontosabbnak.

Gazdálkodásuk során ötvözik a szakma friss tudását az ősök által továbbadott hagyományokkal.

Termékeiket saját maguk is értékesítik az ország teljes területén és egy csárda is hozzájuk tartozik, ahol gyönyörű környezetben, magas minőségű ételeket és italokat kínálnak a magyar motívumokkal díszített népművészeti jellegű, Makovecz Imre által tervezett vendéglátó egységükben.

Tartsanak velünk holnap is!

agrotrend.hu / Magyarország Legszebb Birtoka 2019

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.