2020.05.29., péntek , Magdolna

Hírek

2019. július 05. péntek • 07:20

Magyarország Legszebb Birtoka 2019 Díj ötödik napi zsűrizés

Az ötödik birtoklátogatási napon két csodálatos gyümölcstermesztő gazdaságot látogattunk meg.

Csengerker Kft., Csenger - a gyümölcstermesztő birtok kategória döntőse

A 65 hektáron elterülő gazdaság leginkább almával foglalkozik, de találhatóak csonthéjasok és körték is. Mindegyik fájuk intenzív ültetvények, amik jéghálóval vannak ellátva. A fajták megválasztása tökéletesen megfelelnek a piaci igényeknek, aminek következményében augusztus 20-tól október végéig képesek folyamatosan szüretelni.

A szüretelésben önjáró szedőgép nyújt segítséget, de a növényvédelmet traktorral bonyolítják le. A szüretelt gyümölcsöket hűtőházban tárolják, ami szintén a birtok egyik éke.

Az integrált növényvédelemmel folytatott gazdálkodásukban minden elírásnak és szabálynak maradéktalanul megfelelnek és ők is törekednek a környezettudatos termelésre, a környezet megóvására.

Az egész kert füvesített, így azt talajművelő eszközökkel tartják karban, ahol a növényvédelemre és a gyomtalanításra is nagy hangsúlyt fektetnek.

A gazdaságra jellemző a nagyfokú rendezettség, a telephely és az ültetvény parkosított, gondozott.

A birtok nagyon könnyen és nagyon jól, aszfaltos úton megközelíthető.

Szatmári-ízek Kft., Csenger - a gyümölcstermesztő birtok kategória döntőse

A Szatmári-Ízek Kft. szlogene az "Ez csak Természetes!" 2012-től elismert TÉSZ, több mint 100 termelő tagja van, a tagok elsősorban téli almát termelnek 4-5000 tonna mennyiségben, közel 400 hektáron.

Meghatározó termelnek meggyet is, közel 800 tonnát 312 hektáron, illetve több, mint 500 tonna szilvát közel 34 hektáron.

A tagok egyharmada folytat biogazdálkodást, közel 2000 tonna bio almát állítanak, amelyből minimális mennyiség, körülbelül 5 % értékesül friss piacon, a többi feldolgozásra kerül, bio almaszárítmányok, és frissen préselt bio almalevek formájában értékesítik.

A Szatmári-Ízek Kft. TÉSZ-nek három fő tevékenysége van. A tagok által megtermelt almát tárolják és értékesítik a friss piacon. A megtermelt almát feldolgozzák, friss almalevet, üdítő gyümölcslevet, közel 300 tonna szárítmányt értékesítenek.

Fontos szerepet vállalnak az Iskolagyümölcs programban, mely során megközelítőleg 50.000 gyermek ellátását segítik friss bio almával, gyümölcslével, valamint más gyümölcsökkel, és zöldségekkel.

A Szatmári-Ízek Kft. és azok tagjai elkötelezettek az egészséges élelmiszerek előállításában. A bio termesztéshez, illetve termékek előállításához garantált a (ISO, IFS) minőségbiztosítási rendszerek alkalmazása.

A Szatmári-Ízek Kft. tagjainak létrehoztak egy közel 10 ha-os bemutató kertet, azzal a céllal, hogy bemutassák a jövő szuper intenzív téli alma termesztését, elsajátíthassák az új Európai almatermesztési ismereteket, és ezt kellemes környezetben tehessék meg.

A bemutató kertben több mint 1 ha-on piros húsú almát termesztenek kísérleti jelleggel, bízva abban, hogy a jövő egyik divatos almafajtája lehet.

A bemutató kert jelenleg 3000 feletti hektáros darabszámú, jégvédőhálóval és öntözési lehetőséggel ellátott, és 2019 őszétől engedélyezett bio alma.

A bemutató kertben gondoltak a szabadidő eltöltési lehetőségre, sportolási és főzési lehetőséget építettek ki, ahová az iskolagyümölcs programot kísérő intézkedések keretében szívesen kirándulnak az iskolás gyerekek is, így szép környezetben, egészséges élelmiszer fogyasztása közben sajátíthatják el a mezőgazdaság szeretetét.

A bemutató kert szépségére is kiemelt odafigyelést biztosítanak, a rózsakertben elültetett rózsák szépek, de a szépségük mellett hasznosak is , hiszen segítenek a szakszerű növényvédelemben , mint "jelző" növény.

agrotrend.hu / Magyarország legszebb birtoka

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.