2022.12.08., csütörtök , Mária

Hírek

2019. május 13. hétfő • 14:47

Magyarország segít a fejlődő országok élelmiszerhiányának csökkentésében

Magyarország az agrárium területén is helybe viszi a segítséget a fejlődő országokban 

A tájékoztatás szerint Nagy István agrárminiszter az Afrikai Diplomata Napok keretében Magyarországon tartózkodó szubszaharai afrikai országok diplomatáival folytatott budapesti egyeztetésén kijelentette, Magyarország migrációs politikájának alappillére a kiváltó okok kezelése, a "helybe visszük a segítséget" elv érvényesítése.


fotó: Fekete István

A miniszter a találkozón hangsúlyozta, a fejlődő országok számára az egyik leghatékonyabb támogatás a mezőgazdaság helyi fejlesztése.

Az agrártárca ennek megfelelően egy afrikai mintafarm-hálózatot dolgoz ki, illetve Ugandában egy agrárképzési projektet indított.

Az Agrárminisztérium és a Külgazdasági és Külügyminisztérium által kidolgozott mintafarm-hálózat segítségével a magyar technológiák, mezőgazdasági és környezetügyi fejlesztések helyben, az egyes afrikai országokban lesznek elérhetőek és bemutathatóak, támogatva ezzel a magyar vállalkozások exporttörekvéseit is.

A sikerrel futó ugandai projekthez a helyi, kampalai agráregyetem is csatlakozott. A projekt május 7-én indult második, kiterjesztett fázisában diákokat és helyi oktatókat is továbbképeznek. 

A miniszter kiemelte, a nehéz helyzetben lévő országokat az Agrárminisztérium szakmai tudásátadáson keresztül tudja a leginkább támogatni.

Így elősegíti az adott ország mezőgazdasági termelésének hatékonyságát, az élelmiszerhiány csökkentését, valamint a népesség helyben tartását.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.