2023.02.03., péntek , Balázs

Hírek

2017. december 12. kedd • 08:32

Magyarország támogatja a FAO munkáját, amelynek célja az éhínség felszámolása

Tíz éves évfordulóját ünnepli Magyarország és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete annak, hogy Budapestre költözhetett a FAO Európai és Közép-Ázsiai regionális hivatala, valamint a Közös Szolgáltató Központ.

Az ünnepi rendezvényt – melynek címe “a FAO 10 éve Magyarországon” - Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyitotta meg.

A tárcavezető megnyitóbeszédében elmondta, hogy az elmúlt évtizedben országunk nemzetközi fejlesztési tevékenysége és a szervezet munkája szorosan összefonódott. Azok az értékek, amelyek mentén a FAO végzi a munkáját, fontosak Magyarország számára is, ezért nem véletlen, hogy annyi közös projektet, rendezvényt és egyéb szakmai programot valósítottunk meg közösen – hangsúlyozta.

Magyarország 50 éve, azaz 1967-ben vált a FAO tagjává. Hazánk egyetért a FAO főbb célkitűzéseivel és továbbra is elkötelezett a szervezet munkájának támogatása mellett. A 2007-ben kötött megállapodás keretében, erőforrásaihoz mérten Magyarország igyekszik hozzájárulni a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez – fogalmazott Fazekas Sándor.

A miniszter kifejtette: Magyarországon a mezőgazdaságnak mindig meghatározó szerepe volt. Hazánk szerencsés helyzetben van, hiszen képesek vagyunk elegendő élelmiszert termelni Magyarország lakossága számára. Ugyanakkor ez nincs mindenhol így a Földön, az éhínség és az alultápláltság egyre több embert érint a bolygón. A háborús konfliktusok és a természeti katasztrófák – amelyek gyakran a klímaváltozás következményei – milliók számára nehezítik meg az élelmiszerhez való hozzáférést. Éppen ezért kiemelkedően fontos a FAO munkája, melynek elsődleges célja az éhínség felszámolása a világban – mutatott rá a tárcavezető.

Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese, európai és közép-ázsiai regionális képviselője megköszönte az együttműködést Magyarország Kormányának. Kiemelte a kiváló magyar agrárgazdasági gyakorlat és szaktudás jelentőségét és örömét fejezte ki, hogy Magyarország megosztja ismereteit e téren is.

Az irodák folyamatosan bővültek, mára több mint 200 FAO- és 1000 ENSZ alkalmazott dolgozik Budapesten. Ezen szervezetek Budapestre költözésének a FAO volt az úttörője.

agrotrend.hu / FM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.