2022.05.25., szerda , Orbán

Hírek

2019. december 15. vasárnap • 08:43

Majdnem kész az őstermelői reform

Az elmúlt egy esztendőben sokat finomodott a NAK őstermelői tevékenységet és az ezt érintő adózást átalakító javaslata. Egyedül még a családi mezőgazdasági vállalkozási formán kell csiszolni. Viszont ha 2020 elején nem foglalják mindezt törvénybe, akkor újabb egy évet csúszhat a bevezetése.

A közel egy évvel ezelőtti siófoki Agrárszektor konferencián, az ott megjelent széles szakmai közönség előtt is ismertette Cseszlai István, a NAK stratégiai igazgatója a kamara őstermelői rendszert és az ehhez kapcsolódó adózást megreformáló elképzeléseit, javaslatait; ennek része lenne egy új társasági forma, a családi mezőgazdasági vállalkozás (csmv) bevezetése.


fotó: pixabay

Eltelt egy esztendő, a téma újfent napirenden volt az idei siófoki tanácskozáson, Cseszlai István pedig tájékoztatást adott az ügy fejleményeiről. Mint mondta, az eltelt majd’ 12 hónap alatt a kamara megyei fórumok során mutatta be a tervezetet a gazdáknak és gyűjtötte be a véleményeket, ezekből pedig két tanulságot szűrtek le:

(1) túl ambiciózusnak bizonyult az az elképzelés, hogy az őstermelői tevékenység és a csmv kettőse lefedheti a teljes ágazatot, ezért szükség lehet egy átmeneti működési formára is;

(2) sokan nincsenek felkészülve arra, hogy egyik napról a másikra jogi személyiségű társaságként működjenek tovább. Hozzátette, a változtatás iránt van igény, ugyanis e fórumokon a vélemények mellett gyakorta feltették a sürgető „Mikor lesz már kész?” kérdést.

A tapasztalatok birtokában pedig a NAK némileg módosította a javaslatot.

Eszerint a természetes személyek tisztán őstermelői tevékenységként, vagy őstermelői gazdaságként (ez egyféle hibridje lenne a mostani családi gazdaságnak és a közös őstermelői igazolvánnyal működő közösségnek) végezhetnék a mezőgazdasági munkát, aki pedig jogi személyként kívánja folytatni, az a speciális kft-nek tekinthető csmv-ben dolgozhat.

Mindennek az adózási oldalát folyamatosan egyeztette a kamara és az agrártárca a Pénzügyminisztériummal. A javaslat elfogadása esetén az őstermelőket 10 millió forintos éves árbevétel alatt nem terhelné a személyi jövedelemadó és a szociális hozzájárulási adó, e határ átlépése esetén is csak az átlépett összeg után kellene szja-t és szocho-t fizetni. Az őstermelői gazdaság ennek háromszorosáig lehetne adómentes.

A NAK elképzelése szerint a csmv évi 50 millió forintos szintig kaphatna adókedvezményt adóalapot csökkentő tételeken keresztül.

Azt már Besesek Botond, a Pénzügyminisztérium képviselője tette hozzá, hogy a csmv utáni adózás csak azt követően lehet részletesen szabályozni, ha a csmv-t végleges formába „öntik”, mindenesetre a PM nyitottan és rugalmasan áll hozzá.

Cseszlai István az elhangzottak után felvetette, hogy a NAK esetleg tovább, még több hónapon át tökéletesítené a javaslatot addig, amíg ki nem alakul annak egy konszenzusos állapota, ám Juhász Anikó, az agrártárca helyettes államtitkára megjegyezte, ha a 2020 tavaszi törvényalkotási sorozatba az AM ezt nem tudja beilleszteni, akkor közel egy évet csúszhat a megreformált őstermelői rendszer bevezetése.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.