2021.05.11., kedd , Ferenc

Hírek

2020. május 22. péntek • 17:14

Május 24. az Európai Nemzeti Parkok Napja

Idén május 24-én pontosan 111 évesek az első európai nemzeti parkok, amelyek 1909-ben ezen a napon alakultak meg Svédországban, egyszerre mindjárt kilenc. Ennek emlékére a EUROPARC Szövetség kezdeményezésére 1999 óta Magyarországon is ünnepeljük az Európai Nemzeti Parkok Napját.

Amikor a EUROPARC Szövetség tavaly úgy döntött, hogy az „Egészséges parkok, egészséges emberek” lesz 2020-ban az Európai Nemzeti Parkok Napja témája, soha nem gondoltuk volna, hogy ez idén még aktuálisabb és fontosabb lesz, mint valaha. Azt azonban már régóta tudjuk, hogy egészséges természeti környezet nélkül nem létezhet egészséges és boldog ember - írja veol.hu

Fotó: wikipedia.com

2020 tavaszán a koronavírus pandémia miatt sokáig bizonytalannak tűnt, hogy május 24-én helyszíni rendezvények megtartására egyáltalán lesz-e lehetőség, így különféle online megoldások kidolgozásán gondolkodtak a szervezők. Szerencsére május eleje óta kedvezően alakult a járványügyi helyzet, enyhítések léptek életbe a korábbi korlátozásokhoz képest, ismét kinyithattak a nemzeti parkok szabadtéri látogatóhelyei - mondta el Kopek Annamária a BfNPI Ökoturisztikai és Környezeti-nevelési Osztály osztályvezetője.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a jeles naphoz kapcsolódva május 23. és 25. között több különböző vezetett túrát hirdet: Lovas környékén, a Tihanyi-félszigetre, Csopakra, valamint a Kis-Balatonra a Diás-szigeti Fekete István Emlékhelyre. Ezeken kívül változatos programlehetőséget kínálnak a nemzeti park további szabadtéri látogatóhelyei: a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely, a Salföldi Major és a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, amelyek szintén nyitva tartanak.

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben az Igazgatóság jelenlegi szabályozása alapján a túrákon a maximális létszám 15 fő, és ennek betartása érdekében most minden túrára előzetes bejelentkezés szükséges. A túra résztvevői között a 1,5 m távolságtartás és maszk viselése kötelező.

agrotrend.hu / veol.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.