2021.01.27., szerda , Angelika

Hírek

2017. május 24. szerda • 12:16

Május 28-ig kell a jégkárt jelenteniük a gazdálkodóknak

Idén mintegy 40-90%-os terméskieséssel kell számolni a legnagyobb szőlőtermő területet ért múlt heti jégeső miatt.

Az elmúlt egy hónapban a szélsőséges időjárás következtében a Mátra felső és alsó régióiban hóeséssel, hóviharral, faggyal és több hullámos jégesővel kellett megküzdeniük a gazdálkodóknak. A május 13-ai jégeső szinte teljesen letarolta a mátrai borvidéket, a kár 300 millió forint lehet. A kárt szenvedett területek nagysága 1000-1500 hektár, az első becslések alapján a terméskiesés 30-90%-ra tehető.

- A kárt szenvedett gazdákat több támogatás is segíti. A mezőgazdasági károk kompenzálását célzó támogatások alapját az agrárkár-enyhítési rendszer jelenti, amelyet a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás és a rendkívüli helyzetekre meghirdetett kedvezményes hitelkonstrukciók egészítenek ki – közölte Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke Gyöngyöstarjánon. 

Május 28-ig be kell jelenteni a kárt, utána nincs lehetőség kárenyhítési forráshoz jutni – fotó: agrotrend.hu

A jégeső és az általa okozott kár jelentős, visszatérő probléma, amelynek kezelésére már léteznek hatékony megoldások. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara áprilisban benyújtotta a jégkármérséklő-rendszer kiépítését célzó pályázatát. 

- A rendszer kiépítését elengedhetetlennek ítéljük meg, hiszen évente mintegy ötvenmilliárd forint (a kamarai tagdíjak tízszeresének megfelelő) termelési értéket ment meg csak a mezőgazdaságban – jelentette ki a NAK elnöke.

A talajgenerátoros rendszer több nyugati országban, illetve hazánk délnyugati részén már működik. Az eljárás lényege, hogy a hatóanyagot párologtatással a felhőbe juttatják, ami csökkenti a jégszemcsék méretét.

A korábbi szakhatósági, valamint európai bizottsági állásfoglalás alapján az alkalmazott ezüstjodidkristályok felhőbe juttatása nem jelent egészségügyi és környezetvédelmi kockázatot.

A május 13-ai jégesőtől károsodott kajszibarack Gyöngyöstarjánon – fotó: agrotrend.hu

A rendszer kiépítése várhatóan 2,1 milliárd forint lesz, amit a kamara a saját költségvetéséből, a tagok által befizetett tagdíjból mintegy 300 millió forinttal egészít ki. Az egész országra kiterjedő talajgenerátoros rendszer tervezett éves működtetési költsége 1,5 milliárd forintban határozható meg, ezt a kárenyhítési alapból finanszíroznák. A rendszer jövő május 1-re állhat fel.

- A jégkármérséklő-rendszerrel szignifikánsan kisebb lesz a károkozás, mint amit most elszenvedtek a gazdálkodók

– tette hozzá Győrffy Balázs.

Mindig több a csapadék, mint aminek az elvezetésére fel tudunk készülni – fotó: agrotrend.hu

- A kormány három területen nyújt segítséget a rendkívüli időjárás következményeinek elhárítására: 300 milliárd forint értékben nyújt támogatást az árvíz- és belvíz-védelemhez, segíti a belterületi csapadékvíz-elvezetés megoldását, illetve konkrét segítséget nyújt a kárt elszenvedetteknek – jelentette ki az eseményen Szabó Zsolt, országgyűlési képviselő, fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár.

A hegyen vagy a hegy lábánál lévő települések esetében kiemelten fontos a belterületi csapadékvíz elvezetésének kérdése is. Az államtitkár kifejtette:

az önkormányzatok azonnali segítségre jogosultak, a rendkívüli kormánykeretből az elvégzett védekezés költségeire és az utómunkálatokra.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője a termelők kárenyhítéséről azt mondta: május 28-ig kell jelentkezniük a kárt szendvedett gazdáknak az Államkincstár honlapján elérhető Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszerben (MKR). 

A kormány támogatást ad még a mezőgazdasági biztosításhoz, valamint 100%-os kamattámogatást a szabad felhasználású hitelekhez az idén jégkárt elszenvedett településeknek.

Jégesőtől károsodott szőlőhajtások Gyöngyös térségében – fotó: Komka Péter/MTI

Feltétel az agrárkár-enyhítési rendszerben való tagság, ami 1 hektár feletti ültetvényeknél kötelező. Ugyanakkor ezen területméretek alatt az Egységes kérelemben hároméves időtartamra tett nyilatkozattal önkéntesen is be lehet lépni a rendszerbe.

A termelő, ha rendelkezik a hozamértékének legalább 50%-ára fedezetet nyújtó mezőgazdasági biztosítással, akkor a hozamérték-csökkenés 80%-át, ha nem rendelkezik, akkor a 40%-át kaphatja meg kárenyhítő juttatás formájában. A biztosításhoz legfeljebb 65%-os díjtámogatás is igénybe vehető. 

A biztosítási díjtámogatás igénylése szintén az Egységes kérelem felületen tehető meg, június 9-ig.

További fontos határidő, hogy szeptember 15-ig meg kell fizetni a kárenyhítési hozzájárulást. Ennek összegéről a Magyar Államkincstár július közepéig határozatban értesíti a termelőket.

agrotrend.hu / Erdei Gabriella

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.