2021.01.18., hétfő , Piroska

Hírek

2020. november 26. csütörtök • 16:59

Már 36 ezer vadlúd gyűlt össze az Alföld peremén

Napról napra nő a vonuló vadludak száma a Kis-Sárréten, azon belül is főleg a Biharugrai-halastavak környékén tartózkodnak. A legfrissebb adatok szerint számuk elérte a 36 ezret. A nagyobbrészt nagy lilikekből álló csapatokban egyre több ritka vadlúdfajt is megfigyelhetünk.

Számos vörösnyakú lúd is megjelent, amely az elmúlt időszakban már nem is számít annyira ritka fajnak, évről évre egyre több példányt lehet megfigyelni az országban. Ennek fő oka, hogy tradicionális telelőhelyei az elmúlt évtizedekben változtak. A napokban 64 példányt számoltak a Biharugrai-halastavakon – olvasható a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán.

Apácalúdból eddig csupán egyetlen példány bukkant fel a Kis-Sárréten. Ez a faj csak kóborló hazánkban. Mint írják, egy másik ritkaságnak számító indiai lúd is a Biharugrai-halastavaknál tartózkodik jelenleg. Róla azt érdemes tudni, hogy Magyarországon leginkább fogságból szökött, elvadult példányaival találkozunk, de nem zárható ki, hogy vadmadarak is eljutnak Indiából Európába. Érdekesség, hogy ez a lúdfaj tartja a repülés magassági rekordját, többször megfigyelték már 9 ezer méter fölötti magasságban, a Himalájában.

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park

A ritkán látható fajok között említhetjük a tundraludat is, melyből idén két példányt észleltek a szakemberek. Ezt a fajt korábban a vetési lúd egyik alfajaként tartotta számon a tudomány. Elsősorban a nyugat-szibériai tundrákon költ. Az 1960-as, 70-es években még több ezres csapatait lehetett látni hazánkban, ma azonban már az egyik legritkább vadlúd nálunk.

Kis lilikből szintén két példány került szem elé. A tundralúdhoz hasonlóan ez a faj is régebben viszonylag gyakrabban vonult át hazánkon. Az utóbbi évtizedekben azonban csak kisebb csapatai jelennek meg, elsősorban a Hortobágyon és a Dél-Tiszántúlon.

agrotrend.hu / Turista Magazin

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.